Színház

A kőszívű ember fiai

előadás, magyar, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Jókai Mór A kőszívű ember fiai című regényét korhű jelmezekben, a magyar irodalom remekéhez méltó színpadi drámaként állítja színpadra a Békéscsabai Jókai Színház. Az elsősorban felnőtt nézőknek szánt produkció szorosan kapcsolódik az iskolai oktatási anyaghoz is, így a fiatalabb nézők számára is izgalmas kalandozás lehet irodalom és színház határmezsgyéjén. A teátrum szinte teljes társulata színpadra lép majd a rengeteg szereplőt felvonultató előadásban, amelynek két fő mozgatórugója a szenvedély és a zaklatottság - mondta el Seregi Zoltán rendező az olvasópróbán. Baradlaynét Kovács Edit, a három fiú karakterét Tege Antal, Csomós Lajos és Czitor Attila színművészek formálják meg. A társulat tagjai mellett több vendégművészt is köszönthetnek a produkcióban: Tallérossy Zebulon szerepében a Jászai-díjas Rubold Ödönt, Lánghy Aranka megformálójaként Babócsai Rékát, Tormándy Pálként pedig Koleszár Bazil Pétert láthatja a közönség. Megjelenik majd az előadásban maga a zeneszerző is, Tolcsvay Béla, aki énekmondóként kíséri végig az eseményeket.
A színpadi változat a szereplők életútját a regényhez igazodva, annak legfontosabb pontjait érintve követi nyomon a Fekete Péter által kialakított izgalmas játéktérben, Vesztergombi Anikó korhű jelmezeivel, vetített animációk segítségével.

Bécs, március 13. Két nappal Petőfiék nagy pesti megmozdulása, a dicsőséges magyar események előtt fegyvert ragad, és a régi rend bukását követeli az osztrák ifjúság. Európa hónapok óta lázban, a népek tavasza a szívekben és lelkekben is meghozza a maga virágait. Ki ne emlékezne a Baradlay fivérek tündöklésére és bukására: Ödön és Richárd lánglelkű hazafiságára, Jenő áldozatvállalására! S van-e olyan egykori általános iskolás, akinek ne futkosna a hátán a hideg, amikor felidézi a jégbe szakadást a befagyott Dnyeperen, vagy a farkasok támadását! A Kárpátok hágóinak meghódítását, Buda várának visszavételét. Jókai nagy mesélőként él a magyar kulturális köztudatban. Talán mert az is volt. Méltóságteljes mondatai, pompás környezetrajzai lebilincselőek, romantikusan realista alakjai mindannyiunk kedvencei - ez utóbbiak ezúttal a Jókai Színház színpadán is életre kelnek. Mámor, szerelem, halál. Repüljünk együtt vissza az időben százhatvan évet! Hátha nem minden szív válik kővé.

A(z) Békéscsabai Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. november 30., Békéscsabai Jókai Színház

Stáblista:

Szereplők

Baradlay Kázmérné
Lánghy Bertalan
Lánghy Aranka
Plankenhorst Antoinette
Plankenhorst Alfonsine
Rideghváry Bence
Tallérossy Zebulon
Remigia nővér
Pallwitz Ottó
Segédtiszt
Huszár (inas)
Énekmondó

Hozzászólások