Színház

A maratonfutók tiszteletkört futnak

komédia, 2 felvonás, 2019., 16 éves kortól

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Balkáni fekete komédia két részben.

A Topálovity család különös, és mégis hétköznapi família. Ebben a családban nincsenek nők, csak apák és fiúk. Minden apának egy utódja, aki tovább viszi a nevet és a foglalkozást, azaz az üzletet. Öt generáció huszonöttől százhuszonöt éves korig látható a színen, illetve a Végtelen Nyugalom Kft. nevű koporsógyártó cég működése. A koporsógyártás azonban csak fedőtevékenység; valójában a temetőből lopatják ki a használt koporsókat, és ezeket restaurálva újként adják tovább Pitton Bill segítségével. Száz év alatt közel húszezer koporsót loptak, a családi hagyományokat folytatni kell. Azonban a legifjabb Topálovity, Mirko éppen ezt nem akarja, sőt, ki akar szállni az üzletből, megtörve és megszakítva a hagyományokat. A többiek ezt nem engedhetik, ha kell erőszakkal, ha kell, nem szép szóval, de a gyereknek maradni kötelesség, különben az üzlet elvesztésével a családfa is kiszárad.
Egy mindenkiért, mindenki egy ellen, mindenki mindenki ellen, egy az egyben, mindenkivel egy sem.
A szerző, Dušan Kovačević hazájában és a világon is a legismertebb szerb drámaíró. Ő írta a forgatókönyvet Emir Kusturica: Underground című filmjéhez. A Maratonfutókból készült filmet is ő jegyzi – a jugoszláv utódállamokban kultfilmnek számít!
A rendező, Paolo Magelli érzékeny, szenvedélyes, politikus színházcsináló, sok nyelven beszélő világpolgár, aki az ösztöneiben érzi a vibráló Balkánt, a talajmélyi társadalmi eróziókat és hisz a színház eszközeiben annyira, hogy segítségül hívja a gyilkos nacionalista indulatok ellen. A látvány, a zene, a humor a líra jellemzi az előadásait és a soknyelvű, soknemzetiségű, sokféle kultúra egységbe terelése. Személyében a XX. századi kísérletező alternatívból indult nagy színházi megújítók egyikét köszönthetjük a Magyar Színházban.

Jelmez: Marita Copo

A(z) Magyar Színház előadása

Bemutató időpontja:

2019. április 12., Magyar Színház

Stáblista:

Szereplők

Topalovity Maximilian, A nagy Pantelija fia
Topalovity Akszentije, a mozgásképtelen Maximilian fia
Topalovity Milutin, Akszentije fia
Topalovity Laki, Milutin fia
Topalovity Mirko, A szorgalmas Laki fia
Krisztina, a legfiatalabb Topalovity nagy szerelme
Ördög Gyenka, Mirko barátja
Piton Billy, a Topalovity család házi és üzleti barátja
Olja, a Topalovity családnál dolgozik
Elgázolt ember

Hozzászólások

1/10
kadimre 2020 febr. 03. - 22:33:17 1/10
Ez egy melyen elhibazott es fajdalmasan irritalo eloadas. Balkani fekete komedianak van cimkezve, de aki humorra szamit az csalodni fog, gyenge es kinos kacaraszason tul masra nem ad okot. Ha egyaltalan lehet mondanivalorol beszelni, akkor ez a darab arrol szol hogy egy teljesen elallatiasodott, aggressziv, csalo, gyilkos csalad hogyan viselkedik es tolti napjait. Cselekmeny nincs, hiszen semmi emlitesremelto nem tortenik, es a karakterek ures groteszk figurak csupan. Ami meg fajobb, hogy abszurd viselkedesuk tobbnyire meg csak nem is mulatsagos. Mondani sem kell, van a darabban rengeteg tragarkodas, uvoltozes, meztelenseg, pucer ferfi fenekek, mertektelen aggresszio – ami onmagaban nem lenne baj, ha mindez valami ertelmezheto celt vagy mondanivalot szolgalna. De sajnos mindez inkabb osszefuggestelen ripacskodaskent hat, ertelmetlen es oncelu. Ugyanakkor a darab szinre allitasa nyilvan rengeteg penzbe kerult, komplikalt szinpadkep, draga diszletek, auto a szinpadon, nyilvan nem kellett szukolkodni. Mint szinhazbajaro ember, en felhaboritonak tartom hogy egy ilyen ertelmetlen es ostoba darabra a Magyar Szinhaz ennyi penzt elkolthet az adofizetok penzebol, mig tehetseges szineszek intelligens, minosegi kis szinhazakban ellehetetlenulnek es az utcara kerulnek. Hova tart a magyar szinhazi kultura, es ez az orszag ugy altalaban…? Talan megis talalunk valami valaszt erre ebben a 'balkani tragikomediaban', hiszen a primitiv groteszk alakokban neadjisten esetleg sajat honfitarsainkra is raismerhetnenk...??

10/10
Portman06 2020 jan. 22. - 16:43:55 10/10 Előzmény Csiby Éva
Ez hibátlan színészi játéknak hívják, a nogyulolesrol pedig fogalmad sincs mit jelent. Itt mindenhol imádják őket:)
10/10
Portman06 2020 jan. 21. - 16:12:38 10/10
Különleges előadás magas színészi teljesítménnyel.
Abszurd sztori, groteszt humor, koporsó, vér, szex, lövöldözés, káromkodás, mindez megfogahatalanul elvont előadásmódban. 18+
Életem legnagyobb színházi élménye, volt hogy levegőt sem mertem venni.
Ha lehetne 11 pontot adnék.
Bravó!
Ha extrára vágysz ez a te előadásod;)
6/10
kecsup 2020 jan. 21. - 09:00:58 6/10
Nem lenne egy rossz darab, de azért nekem pár dolog már bökte a csőrömet. Időnként már túl sok volt a bazmegolás. Egyszer-kétszer elmegy szövegkörnyezetben, de szerintem itt már kontraproduktív volt. A másik meg a meztelenkedés. Ez is, ha szervesen része a darabnak, oké, de itt már úgy éreztem, mintha abból is túl sokat toltak volna. De tényleg sok vicces rész volt, szóval alapvetően nem rossz, de könnyen lehetne jobb is. Valamint néha eléggé elmebeteg a darab, de az már egyéni izlés kérdése, hogy vki szereti-e?
9/10
pistipistipisti 2019 ápr. 30. - 10:00:19 9/10
A balkáni fekete humort elég sajátságos vásári hangulatúnak minősíteni.
Az meg kábé óvodás színvonal, ha valaki egy az egyben értelmezi azt, amit a színpadon lát. Az, hogy abúzus van a darabban, vajon nem jelentheti-e azt, hogy az előadás pont ez ellen (is) szól? Az élet (nem mindig) szép tenéked magyarázzam?
A színészi játéknak az eltúlzott gesztusok és játékmód az alapja, ezt ki-ki a tehetségének megfelelően abszolválja. Kiemelkedik Mertz Tibor alakítása.
Aki kedveli Kusturica filmjeit, az nézze meg, annak garantáltan be fog jönni ez az őrület.
Aki meg színház előtt ismerkedne a művel, annak jó szívvel ajánlom a műből készült 1982-ben készült zseniális filmet:
Lopják a koporsómat (Maratonci tre pocasni krug)
3/10
Csiby Éva 2019 ápr. 15. - 08:15:55 3/10
Az első felvonás tán 6 pontot is ér, de a második csak 2 pontot. Vásári hangulatú előadás, változó szinészi játékkal. Aki nem szereti gyalázni a nőket, annak felháboritó.