Színház

A Mester és Margarita

előadás, 2 felvonás, magyar, 2009.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A Mester és Margarita sokrétű, különös világú alkotás. Első szintjén a 30-as évek Oroszországának, a szovjethatalom és diktatórikus rendszer metsző élességű, szellemes szatírája, mellyel különös párhuzamot alkot Jézus története, mint a mindenkori (orosz, vagy európai) értelmiség kálváriájának parafrázisa, s mindezek metszéspontjában egy regény és írója, valamint az író szerelmének története áll. Alapkonfliktusa a mulandóságban gyökerező hatalom és az örök emberi kérdések szembekerülése; s az emberi szellem és lélek végül diadalt is arat a kicsinyes emberi gyarlóságok, bűnök és hatalmi játszmák felett. A regény sajátossága, hogy jó és rossz örök küzdelmét, a rend helyreállítását az Ördög szemszögéből mutatja be, az Ördög itt valójában olyan különös mágusként mutatkozik be, aki "örökké rosszra tör, s örökké jót művel". A regény első részében a korabeli Moszkva társadalmi és kulturális életéről kapunk rendkívül szórakoztató, szatirikus rajzot, a második rész a szerelmesek, a Mester és Margarita sorsának alakulását, feloldását meséli el. A regény gyújtópontjában egy feledhetetlenül ábrázolt, mesteri és lebilincselő szürrealista freskó, a Sátán bálja áll, egy valóságos huszadik századi boszorkányszombat, melynek során Margarita kiállja a bátorság, az alázat és a felebaráti szeretet próbáját, így méltóvá válik arra, hogy szerelmesével együtt elnyerje a végső megnyugvást. A Mester és Margarita sorsa legalább oly különös, mint szereplőié: negyedszázaddal írója halála után adták ki először, és rögtön irodalmi bestseller lett, a huszadik századi világirodalom egyik legnagyobb, emblematikus alkotása. Nálunk is rendkívül népszerű olvasmány, bekerült a Nagy Könyv olvasói játék legnépszerűbb alkotásai közé.

Boszorkányszombat v. Walpurgis-éj

A mágikus (boszorkányos) hagyományok szerint a Walpurgis-éj a legnagyobb, leghíresebb boszorkányszombat. Hagyományosan május elsejének előestéje, éjszakája, amikor a különböző tündérek, boszorkányok seprűkön, vagy egyéb különös szerszámokon lovagolva a Blocks hegyére repülnek, állati szolgáik (hollók, farkasok, medvék kíséretében), ahol különböző varázslatokat űznek, szeretkeznek, fajtalankodnak. A boszorkányszombat olyan időszak, amikor a rendes idő a visszájára fordul, kilépve a rend és hagyomány által ellenőrzött hétköznapokból minden lehetséges, minden szabadosság megengedett. Rituáléitól elválaszthatatlan a tűz, az állatokká változás, az Ördög és a Boszorkány szövetsége, a kárhozott lelkek tánca, a meztelenség, az erotika, a szellemek lovaglása. A Mester és Margaritában szereplő Sátán bálja a Walpurgis-éj hagyományának költői-szürreális parafrázisa, melynek során Margarita lemeztelenítése, testének a maga pőre valóságában való megmutatása az odaadó nőiség megtisztulásának, az önként vállalt áldozatnak és az újjászületésnek a kifejeződése. Hiszen Margarita a Sátán bálja után valójában ? míg addigi élete, halandóságával együtt megsemmisül - új életre kel szeretett mesterével együtt az elnyert halhatatlanságban.

A(z) Móricz Zsigmond Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. május 9., Móricz Zsigmond Színház

Stáblista:

Szereplők

Margarita
Pilátus (Sztravinszkij doktor)
Hontalan Iván (Lévi Máté)
Berlioz (Kajafás)
Afranius (Arcsibald Arcsibaldovics)
Rjuhin (Júdás)
Patkányölő (Szemplejarov)
Lihogyejev (Gestas)
Bengalszkij (Dismas)
Nyikanor Ivanovics Boszoj (Bar-Rabban)
Praszkovja Fjodorovna
Nisza (Szemplejarov Felesége)
Komszomolista Lány (Szemplejarov Rokona, Frida)

Hozzászólások

10/10
Gabriella54 2009 máj. 31. - 22:39:26 10/10
Teljesen kész vagyok! Tegnap este láttuk de még mindig nem térek magamhoz...Szíven ütött, a lelkem mélyére hatolt, remek elõadás volt! Nem akarok spoiler-t írni, úgyhogy egyelõre legyen ennyi elég :)
10/10
Gabriella54 2009 máj. 15. - 23:44:50 10/10
Hol? Ha jól láttam, júniusban sem Nyíregyen, sem Pesten nem játszák!
Mindenesetre még nagyon hajtunk valamelyik májusi elõadásra!!!
vadas.geza 2009 máj. 15. - 19:44:16 Előzmény Gabriella54
Jövõ hónapban nézem meg kiváncsi leszek milyen
10/10
Gabriella54 2009 máj. 10. - 09:36:11 10/10
Nagyon várom, hogy láthassuk - a budapesti változat is lenyûgözött, de itt, ahogy elnézem a szereplõk névsorát, vár ránk egy-két óriási meglepetés!!!