Színház

A Mester és Margarita

előadás, magyar, 2015.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Egy meleg márciusi estén egy Woland nevezetű állítólagos professzor és kísérete megjelenik Moszkvában. Számtalan furcsa és megmagyarázhatatlan esemény követi egymást s egyre terjed a hír, hogy maga a gonosz jelent meg a városban. Mindeközben a moszkvai elmeklinikán - ahol óráról órára gyarapszik a betegek száma - egy magát Mesternek nevező ápolt szerelme történetét meséli újdonsült betegtársának s azt hogy hogyan írt egy regényt Ponczius Pilátusról..
Több helyszínen és két idősíkban játszódik a történet a 30-as évek Sztálini Moszkvájában és Jeruzsálemben egy Jésua Ha-Nocri nevezetű elítélt keresztrefeszítésének a napján. Talán épp a Mester regényét látjuk, ami talán az igazság... de mi az igazság? Az amit megélünk vagy ahogyan azt tovább adjuk, ahogyan emlékezünk, ahogyan emlékeztetnek bennünket...egy-egy történetre, önmagunkra.

Bulgakov Mester és Margaritája az egyik legismertebb regény s mint minden jelentős mű többrétegű, polifon alkotás. Egyszerre, társadalmi szatíra, egy nagy író élete a diktatúrában, emberiség történet, szerelem-történet, Jézustörténet, mester és tanítvány történet, amelyben a sátán nem gonosz, ellenben az emberek azok: számítók, nyerészkedők, csalók.

Számtalan film és színházi feldolgozás készült már belőle. A debreceni szintén egy új változat, próbálkozás-kísérlet arra, hogy mit és hogyan lehet az alapműből átültetni a színház világába. Itt és most.

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2015. február 27., Csokonai Színház

Stáblista:

Szereplők

Woland (Afranius)
Jésua (Nyikanor)
Hontalan Iván (Bar-Rabban)
Kajafás (Sztravinszkíj)
Korovjev (Titkár)
Azazello (Gestas)
Behemót (Dismas)
Berlioz (Ártány)
Lévi Máté (Konferanszié, Anvroszij)
Júdás (Foka)
Natasa (Írónő)
Praszkovja (Laposnyikova, Hegyessorú nő)
Frida (Írónő, Feleség, Villamosvezetőnő)
Polgártársnő (Írónő,Tofana)
Mogarics (Hóhér)
Patkányölő
Fecske (Tűz)

Hozzászólások