Színház

A nagy Romulus

előadás, magyar, 2016.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

"Mégis mi az a március idusa? Mi? Március idusa?! Mi az? Tudjátok ti, mi a fene az a március idusa?! Egyáltalán miért használunk olyan szavakat, ami nincs is?! Idusa! Szerintetek van ilyen szó, hogy idusa?!" - Romulus császár a kötekedésen és a tyúktenyésztésen kívül semmivel sem foglalkozik. Látszólag hagyja elveszni a birodalmat, miközben a hódító germánok már az előszobában vannak.

Dürrenmatt 1950-ben, huszonkilenc évesen írta meg A nagy Romulus első változatát, amelyet aztán még négyszer dolgozott át. A "történelmietlen történelmi komédia" műfaji megjelölésű színdarab Romulus Augustus, az utolsó nyugatrómai császár és egy birodalom pusztulásának végnapját (március 15.) mutatja be.

A(z) Budaörsi Latinovits Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. április 27., Budaörsi Latinovits Színház

Stáblista:

Szereplők

Romulus Augustus (nyugatrómai császár)
Julia (a felesége)
Rea (a leánya)
Isauriai Zénó (keletrómai császár)
Minerviána (a megbízott kamarása)
Aemilianus (római patrícius)
Tullius Rotundus (belügyminiszter, hadügyminiszter)
Spurius Titus Mamma (a lovasság prefektusa)
Caesar Rupf (nagyiparos)
Odoaker (a germánok fejedelme)
Theoderich (az unokaöccse)

Hozzászólások

utuhegal 2019 jan. 18. - 09:33:18 Előzmény utuhegal
Azaz a gúnyneve.
utuhegal 2019 jan. 18. - 08:50:16
Romulus Augustulus a neve az utolsó nyugat-római császárnak.
7/10
FElepHánt 2016 ápr. 30. - 16:38:14 7/10
FeHÉR ElepHánt Kukturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A NAGY ROMULUS---Polgár Csaba---Budaörsi Latinovits Színház

Kettõt is láttunk nemrég, egy remeket a k2-tõl Bakfitty címmel a Stúdió K-ban, egy rontottat Miskolcon. Polgár Csaba munkája kevés igazítással, sok alteres mozzanattal, a kettõ közé tájolható, jókedvûen nézhetõ darab.
A világosítók ablakában, fenn a magasban, éteri énekléssel kezd Achilles és Pyramus, Romulus császár két testõre. Kiss Diána Magdolna és Szilágyi Kata, a nõi kvóta hiányosságai miatt csak szolgai státuszban szerepelhetnek a római nomenklatúrában, az elõadásban érzékletes színpadi jelenlétük meghatározó középponttá válik. Narrátorok, kommentálják, elõre jelzik és viszonylagossá teszik az eseményeket, Matkó Tamás egészen kiváló duett-
jei, kórusai általuk, illetve az õ vezetésükkel szólalnak meg.
Spurius Titus Mamma nevét muszáj megjegyeznünk, legalább tízszer elmondják, a rossz hírt hozó marathoni lovaglás hõse, Némedi Árpád nevét enélkül is aranybetûkkel írhatjuk fel a Latinovits Színház márványfalára.
A császári családban Spolarics Andrea és Raine-Micsinyei Nóra képviseli az anyai tekintélyt és a vásott gyermeki komikumot, az udvartartás utolsó mohikánja Bánki Gergely, a parodisztikus merevségû belügyminiszter. Fejedelmi díszben, fejvesztve menekülve toppan be, Kurta Niké kamarási kíséretével Ódor Kristóf, valaha Bizánc teljhatalmú ura.
A címszerepben nem Lukáts Andor játssza Romulust, sokkal inkább Romulus Augustus, az utolsó római császár áll elõttünk Lukáts Andor jelmezében. A bölcs tyúktenyésztõ rezignált kedélye, jövõbe látó okossága példaként állítható a múlt és a sivár jelen diktátorai elé. Mennyivel könnyebb lenne, ha csirkefarmjuk lett volna... Patríciusi meztelenségben, gyilkos fegyverként forgatott basszusgitárral a kézben, Keresztény Tamás az alternatív stílus élharcosaként robban a színre.
A harcmezõn és a csirkegenetikában egyaránt gyõzedelmeskedõ Odoaker barbár fejedelem, Ilyés Róbert példásan fegyelmezi Páder Petrá-t, a fasisztoid EU-indulót harsogó unokaöccsöt, /kérjük a harci dalt feliratozni!!!/, alakítása elõtt mi is letesszük a fegyvert. A római tyúkok messze felülírják a rendezõi elképzelést, önfeledten kapirgálnak a birodalom szemétdombján, a kendermagos germán még a császári nyugágy alatt is elégedetten csipeget. Hiányzott azonban a kukorikú: a szûkös büdzsébõl nem tellett kakasra?!?
A pompás kis elõadásból viszont nem hiányzott a humor, az irónia és a történelmi parabolát egy kicsit maivá emelõ, kortárs-színházi értelmezés. Polgár Csaba rendezése a társulat és a HOPPart energikus aktivitásával új színt jelent a Latinovits Színház egyre bõvülõ palettáján.