Színház

A park

színmű, horvát, 2008., 18 - 99 éves kor között

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Botho Strauss darabja úgy kezdődik, mint egy science fiction: istenek jelennek meg a Földön (Titánia és Oberon) azzal a céllal, hogy az emberek agyon manipulált, ezerszer konzumált érzékiségét visszatereljék eredeti ősi medrébe. Kalandos útjuk azonban keserű véget ér: mire számtalan fordulat után újra találkoznak, már nem képesek levetni magukról emberi alakjukat, mindörökre testük fogjai maradnak és utolsó fohászuk is ez: "Csak egy isten menthet meg bennünket."
A Park az elvesztett, vagy méginkább az eltékozolt paradicsom metafórája, a modern világ számtalan groteszk helyzetével szembesíti a nézőt és miközben a költészet és filozófia igazi mélységei csillognak benne, szatirikus humorával mégis folyamatosan nevetésre ingerel. A darabot a világhírű Peter Stein rendezésével, a mai német színház két színészóriásának Jutte Lampe és Bruno Ganz főszereplésével mutatták be Berlinbe. A német kritika azonnal az utóbbi évtizedek legkimagaslóbb színpadi alkotását magasztalták benne.
Magyarországon Botho Strauss ritkán játszott szerző (Radnóti Színház, Katona József Színház, Szolnoki Szigligeti Színház) ezek az előadások jelentős szakmai sikert arattak. A Parkot Magyarországon most láthatja első ízben a közönség a Zágrábi Nemzeti Színház parádés szereposztásában. Ez az előadás az elmúlt színházi évadnyitó darabjának komoly feltűnést keltett és jelentős szakmai visszhangot kapott Horvátországban.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2008. november 30., Vígszínház

Stáblista:

Hozzászólások