Színház

A patikus

komédia, 2 felvonás, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Történik Velecében. S ahogy Goldoni maga fogalmazta, darabját a kornak, és színészeknek, helynek megfelelően kell előadni. Itt az alkalom. Hiszen a produkció nem csupán a helynek, s az időnek megfelelő, hanem a magyar viszonyoknak is. Ősbemutató, melyet hazai színpadon még nem láthatott a közönség. Ahogy a cím is mutatja, az orvostudomány, a patika körül folynak a bonyodalmak, Goldonitól megszokott elrajzolt figurák szerepeltetésével, humorral, enyhe gúnnyal és társadalomkritikával. Politika mentesen, csupán az emberi karakterek, jellemek felnagyításával. Akad benne szerelmes pár, talpraesett szolgálólány, bölcs barátnő, balfácán kirurgus, valamint doktorok, különböző felfogásban, felkészültségben, karakterben. Goldonira jellemző kidolgozottsággal, stílussal, amit a remek magyar fordítás több helyen még inkább megerősít, hangsúlyoz.
A darab cselekménye nem kötődik jellegzetesen Velencéhez, ahogy ideje sem, hiába született 1750-ben, a karneváli szezonban. Mai történet, mindennapos események sorozata, ahogy az napjainkban velünk is megtörténhetik, amire azt mondjuk, -mosollyal az arcunkon-, ismerős.
A könnyed, de tartalmas játék igazi színházi csemegének ígérkezik mind a játszóknak, mind a nézőknek egyaránt.
Nyári játék, ami nem szezonális, de a kellemes, enyhe esték szórakoztató pillanata lehet. A produkció létrehozásakor fő szempont tehát, hogy szabadtéren is élvezhető előadás szülessen, aminek folytatásaként a kőszínház is megfelelő otthona lehet a színpadi játéknak a 2002-es színházi szezonban, vidéken és a fővárosban egyaránt.

A(z) Pasztell Színházi Társulás előadása

Bemutató időpontja:

2002. június 20., Pasztell Színházi Társulás

Stáblista:

Szereplők

Agapito (nagyothalló patikus)
Lelio (Rosaura kedvese)
Anselmo Onesti (doktor)
Onofrio Buonatesta (doktor)
Merlio Malfatti (doktor)
Tarquinio (kirurgus)
Beatrice (Rosaura barátnője)
Colombina (Rosaura szobalánya)
Fabrizio (szolga)

Alkotók

Hozzászólások