Színház

A Pityu bácsi fia

előadás, magyar, 2006.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ha valaki vidéken nőtt fel, biztosan vannak még emlékei egy első budapesti utazásról. Micsoda kaland gyerekként először ülni villamoson, átmenni vele egy Duna-hídon! "A metróról meg nem is beszélve, ami, képzeljétek, a Duna alatt megy és nem is folyik be a víz!" - dicsekedhetett valaki általánosban egy pesti utazás után az osztálytársainak Kunhegyesen, Mátészalkán vagy éppen Egerben néhány évtizeddel ezelőtt, amikor még elhitették velünk, hogy a technika vívmányai a paradicsomba vezetnek minket, és amikor a fejlődés fogalmát még csak véletlenül se merte senki megmosolyogni. "A pestiek azok mindent tudnak, de aki vidéki, az ott bolyong az aluljáróban, és gőze sincs, hol kell följönni... és azt se lehet tudni, mióta kavarognak ott, lehet, hogy már napok óta nem találnak föl." - meséli barátjának a vidéki gyerek a darabban, aki szüleivel meglátogatta Pityu bácsit a fővárosban, ahol még metrózni is lehet. A szavak viccesek, mélyebb értelmük mégis borzongató.
Egyszerű történet Háy Jánosé, a magyar irodalom új nemzedékének egyik legjelentősebb tagjáé. Egy vidéki család pesti látogatása a hetvenes években és annak következményei. Háy szeretettel mesél, sok humorral, figurái is egyszerű emberek, akiken rengeteget lehet nevetni. Nézzük a mesét, jól szórakozunk, közben mégis észrevétlenül összeszorul a torkunk. Bolyongunk felkavaró közös emlékeink között, mint a vidéki emberek a pesti aluljáróban.

"...ezek az emberek köztünk vannak nap mint nap, csak nem figyelünk fel rájuk. Jani éli a vidéki emberek életét, majd egyszer csak adódik a lehetőség, hogy felmehet Pestre Pityuhoz, még a metrót is megnézheti. Szorongani, kombinálni, képzelődni kezd, a maga egyszerű szintjén a lét nagy filozófiai kérdéseit feszegeti. Fél az ismeretlentől, a megfejthetetlen, bonyolult világtól. De azért neki a káoszban, rohanásban a vidékisége és a család melege még mindig ad belül egy kis mentsvárat, ahol megnyugvásra lelhet." - Sata Árpád (Jani).

"Pityu tragédiája, hogy vidékről elszakadt a nagyvárosba és már se itt, se ott nem tud otthon lenni, idegen. Bár a darab 1972-ben játszódik, de a társadalom nagy részét ma is a meghasonlottság jellemzi" - Venczel Valentin (Pityu).

"Háy humorának egy része a félreértésekből adódik, amikor beszélnek például hárman a tapétáról, majd ezt látszólag elfelejtik és már fél órája a hűtőkről folyik a diskurzus, mire egy váratlan kérdésből kiderül, hogy egyikük gondolatban leragadt: "És nem lesz koszos? (kis döbbent szünet) - Micsoda, a hűtő? - Nem, a tapéta." - Nádasy Erika (Marika).

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2006. október 31., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Szereplők

Pityu (vidékről Budapestre költözött férfi)
Jani (Pityu vidéki unokatestvére)
Marika (Jani felesége)
Gyerek (Jani és Marika fia)
Laci (Gyerek haverja)
A Pityu bácsi fia

Alkotók

Hozzászólások