Színház

A revizor

szatíra, 2 felvonás, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A revizor 1836 április 12-én került színre a pétervári Alakszandrinszkij Színházban, a cár engedélyével. Ez az előadás nem elégítette ki Gogolt. Egy hónap múlva a moszkvai Kis Színház is előadta Scsepkinnel a főszerepben - ezt nevezhetjük a darab valódi bemutatójának.

Nyikolaj Vasziljevics Gogol elsősorban elbeszélő műveivel szerzett hírnevet, de már 1833-ban írt két - azóta is játszott - színpadi jelenetet, a Leánykérés és a Vlagyimír-rend harmadik fokozata címmel. Puskin arra buzdította, hogy igyekezzék szatirikus képességeit a színház területén is érvényesíteni. Gogol, Herderből kiindulva hirdette: "Adjatok nekünk orosz jellemeket! Hagyjátok saját magunkat látni, saját csalóinkat, saját különceinket."
Bár Gogol a romantikus áramlatban gyökerezett, darabja messze e körön túl, a realisztikus ábrázolási formákig hatott. I. Miklós cár, amikor megnézte a már olvasott darabot, nevetve hagyta el a színházat: "azt a darabot mindenkinek írták, de különösen nekem.", és minden miniszterét elküldte a következő előadásra; a nemesség és a bürokraták azonban korántsem voltak ilyen elnézőek, és heves támadásokat intéztek a darab ellen. Gogol védekezni kényszerült, Scsepkin viszont saját írójával szemben védte meg a darabot: "Ezek valóságos alakok, eleven lények, akikben én naggyá és éretté lettem."

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2002. január 25., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Anton Antonovics Szkvoznyik-Dmuhanovszkij (polgármester)
Anna Andrejevna (a felesége)
Marja Antonovna (a leánya)
Luka Lukics Hlopov (tanfelügyelő)
Ammosz Fjodorovics Ljapkin-Tyapkin (járásbíró)
Artyemij Filoppovics Zemljanyika (a népjóléti intézmények főgondnoka)
Ivan Kuzmics Spekin (postamester)
Pjotr Ivanovics Dobcsinszkij
Pjotr Ivanovics Bobcsinszkij
Ivan Alexandrovics Hlesztakov (pétervári tisztviselő)
Oszip (a szolgája)
Hrisztyian Ivanovics Hübner (járási orvos)
Sztyepan Iljics Uhovjortov (rendőrkapitány)
Gyerzsimorda (rendőr)
Abdulina (kereskedő asszony)
Miska (a polgármester szolgája)

Hozzászólások