Színház

A sztélé

performance, magyar, 2006.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

2006 tavaszán a társulat a mexikói Chiapasban, az ősi és a mai maják földjén készült fel a most látható akciójára. Az Artus, a munka kezdeti, alkotói szakaszában együttműködött az amerikai Thunder Bay és a romániai Toaca társulatokkal. Mindhárom társulat a saját városában fejezi majd be a közösen megkezdett munkát, melynek témája és munka címe: Maja idő és árnyék. A "Sztélé" végleges formájában, ez év novemberében lesz látható az Artus stúdióban. A maják tudták, hogy minden apró tettüknek következménye van.
A folyamatos éber figyelmükből fakad jólneveltségnek tűnő szelídségük, amely voltaképpen évszázadok alatt kialakult rituális óvatosság.
Kétféle idő van: most és nem most. A most cselekvése: az emberáldozat rítusa - egy élő sztélé-prekonstrukció.
"Amikor először jártam a romoknál, találkoztam egy öreg, több mint 80 éves bácsival, aki egész életét ott az erdőben töltötte. Mielőtt romokhoz mentem volna, félrehívott és ellátott egy jó tanáccsal. Ezt mondta: - Ne hallgasd meg az idegenvezetők előadásait. Menj be, érintsd meg a köveket, nézz, szagolj, álmodozz. Hagyd, hogy a hely megszólítson. Te magad találd ki ennek a helynek a történetét. És neked az lesz az igaz. Azután ráérsz meghallgatni a többi hazugságot vagy igazságot. De ne feledd a tied a legjobb. Mert végül is nem az igazság a fontos, hanem a valóság. És ez ebben a pillanatban Te benned van. -
Megfogadtam a tanácsát és ezt tapasztaltam:

Kétféle idő van: most és nem most.
A most cselekvése: az emberáldozat rítusa -
Vigyázat! Jólneveltségnek tűnő szelídségünk voltaképpen nem más, mint évezredek alatt kialakult rituális óvatosság.
Tudjuk és féljük, hogy minden apró tettünknek következménye van."

A(z) Artus előadása

Bemutató időpontja:

2006. november 16., Artus

Stáblista:

Hozzászólások