Színház

A tanítónő

előadás, 2 felvonás, 2021.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Egy magyar faluba új tanítónő érkezik. Vonzó személyiségének, kisugárzásának köszönhetően hamar észrevéteti, megszeretteti magát a közösséggel. Felvilágosult gondolkodása, erkölcsi tartása ugyanakkor a falu maradi elveivel, merev hierarchiájával összeütközésbe kerülve egyre ellentmondásosabb helyzetbe sodorja. Amikor a helyi hatalmasság fiával egymásba szeretnek, végleg kihívja maga ellen a sorsot, és a falu vezető emberei hadjáratot indítanak ellene.

Ez a kis falu, az előadás történetének helyszíne modellértékű: közössége az antagonisztikus ellentétek sűrű mikrokozmosza. Olyan társadalmi berendezkedést ábrázol, ahol az emberek többsége a pénz mindenhatóságának elnyomása alatt szenved és próbálja megtalálni boldogulását.

A tanítónő, Tóth Flóra viselkedése ebben a közegben különösen figyelemreméltó: egy ellenséges, férfiaktól és kiszolgáltatottságtól, illetve politikai ideológiáktól uralt világban határozottan, egyéni szemlélettel, az igazságért harcolva és megalkuvások nélkül próbálja képviselni azt, amiben hisz.

S bár lelkében a népmesei alakok igazságérzetét hordozza, története mégis a kérlelhetetlen valóságot tükrözi.Bródy Sándor századfordulón született műve máig fájóan aktuális, és drámairodalmunk kiemelt alkotásai között a helye.

(Funk Iván, az előadás rendezője)

 

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2021. október 2., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások