Színház

A tizedes meg a többiek

vígjáték, 2 felvonás, magyar, 2002.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

" A témát, mely a háború végétől fogva foglalkoztatott, filmnek írtam meg először, majd - a helyzeteknél is meggyőzőbb gondolati anyag kifejtése kedvéért - regénynek.

Egyik változata sem arról szól, hogy a legembertelenebb emberi foglalatosságnak, a háborúnak is vannak oldottabb, derűsebb, mulatságosabb pillanatai, vagy olyan vonásai, melyeket - az egész háború komor drámaiságának enyhítése nélkül - ki lehet csúfolni. Nem, ellenkezőleg, épp az egész háború a fő téma, a gúny és önirónia céltáblája?

Főhőse változatlanul a tizedes. Az a típusú, talpraesett, természetes eszét használó, bajban is találékony figura, akinek változatos és gazdag ötlet - kelléktára van hozzá, hogy magatartását, eszközeit, mondókáját mindig a körülményekhez igazítsa: céljától azonban, hogy megússza a háborút, és a gyámoltalanabbaknak is segítsen megúszni, soha semmilyen körülmények között nem tér el.

A visszavonuló magyar hadsereget, vele az országot, nemcsak a szovjet katonák érték utol. Mindenekfelett az idő. A kor? mely végre egyenes választ kért erre a kérdésre, hogy a túlságosan régimódi szerkezetű magyar világ, az első évezred után mi módon maradhat meg tovább. A dráma drámai hangszerelésben teszi fel a korkérdéseit. A szatíra, az irónia, a csipkelődés, csúfolódás, a groteszk humor hangszerelésében. Ettől azonban a kérdések csupán mulatságossá válnak, de nem könnyebbé s főként nem felelőtlenebbé."

Dobozy Imre

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások