Színház

A varázsfuvola

opera, 2 felvonás, magyar, 2009.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

I. felvonás
Tamino herceg menekül.
Az Éj királynőjének három udvarhölgye megmenti az életét. Papageno, a madarász azt hazudja, hogy ő szabadította meg. Az udvarhölgyek büntetésből lakatot tesznek a szájára. Taminónak egy képet adnak, mely Paminát, az Éj királynőjének leányát ábrázolja. Tamino azonnal beleszeret a leányba. Amikor meghallja, hogy Paminát elrabolta egy gonosz varázsló, Sarastro, elhatározza, hogy kiszabadítja. Maga az Éj királynoője is megjelenik, és harcra buzdítja. Az udvarhölgyek felszólítják Papagenót, hogy kísérje el Taminót Sarastro várába. Taminónak varázserejű fuvolát, Papagenónak pedig bűvös harangjátékot adnak, és a tudomásukra hozzák: három fiú vezeti majd őket.
Pamina meg akart szökni Sarastro várából, de Monostatos, a mór elfogja. Papageno jelenik meg. A mór és a madarász annyira megijednek egymástól, hogy elmenekülnek. Majd Papageno visszamerészkedik és elmondja Paminának, hogy Tamino hamarosan kiszabadítja fogságából.
Taminót a három fiú vezeti Sarastro templomának küszöbéig. Öreg pap lép elé, és felvilágosítja, hogy Sarastro nem gonosz varázsló, hanem a bölcsesség és a jóság főpapja. A Pamina életéért aggódó Taminót láthatatlan kórus nyugtatja meg. Most boldogan nyúl a varázsfuvolához, melynek hangjára még az erdő állatai is előmerészkednek, és táncra perdülnek. A fuvolára Papageno sípja felel. Tamino elsiet, hogy találkozzék vele. A Taminót kereső Paminát és Papagenót Monostatos elfogja, de a bűvös harangjáték segítségével megmenekülnek. Sarastro vonul be kíséretével. Megbocsátja Paminának a szökési kísérletet, de még nem engedi szabadon. Monostatos ront be Taminóval. Monostatos jutalmat vár éberségéért, de Sarastro 25 botütéssel jutalmazza. A két szerelmes még nem lehet egymásé. Taminót és Papagenót a próbák csarnokába vezetik.

II. felvonás
Sarastro kihirdeti papjainak: Tamino aláveti magát a próbáknak, hogy bejusson a választottak közé, és elnyerje Pamina kezét. Imádkozik az istenekhez, hogy segítsék meg a fiatalokat. Tamino kész a próbára, de Papageno csak akkor vállalkozik rá, amikor egy hozzáillő lányt ígérnek neki. Az első próba: a hallgatás. Megjelenik a három hölgy. Tamino sziklaszilárdan, Papageno kis megingásokkal ellenáll a csábításnak.
Monostatos csókot szeretne lopni az alvó Paminától. A mórt az Éj királynője űzi el, majd tőrt ad leányának, és ráparancsol: ölje meg Sarastrót. Monostatos, aki kihallgatta a szóváltást, megzsarolja Paminát. Megjelenik Sarastro, és elkergeti, Paminát pedig megnyugtatja: nem gondol bosszúra.
Taminónak és Papagenónak továbbra is hallgatni kell. Egy vén banya vizet hoz Papagenónak, aki szóba elegyedik vele, a nevét kérdi, de a vénség hatalmas dörgés közepette eltűnik. A három fiú visszaadja a fuvolát és a harangjátékot, és ételt-italt hoz. Pamina jön, de mivel Tamino nem szól hozzá, azt hiszi, hogy már nem szereti, és kétségbeesik.
Isis és Osiris papjai a közeli győzelemben bizakodva gyűlnek össze. Bevezetik Taminót, majd Paminát, hogy búcsút vegyenek egymástól. Él bennük a reménység, hogy még viszontlátják egymást.
Papageno tudomására hozzák, hogy nem juthat a beavatottak közé. Cseppet se bánja, ő csak egy kis bort szeretne. Meg is kapja, és jókedvében játszani kezd a harangjátékon, mire újra megjelenik a csúf vén banya, aki fenyegetésekkel rábírja, hogy vegye feleségül. Mikor beleegyezik, a vénség szép fiatal leánnyá változik át, de azonnal el is tűnik. Pamina az anyjától kapott tőrrel öngyilkosságra készül, de a három fiú megakadályozza. Tamino az utolsó próba, a tűz- és vízpróba előtt áll. Pamina is vele van, s kettesben indulnak a veszélyes útra. A varázsfuvola segítségével sértetlenül jutnak át a tűzön és a vízen. Megállták a próbákat, várja őket a kiválasztottak gyülekezete és a boldogság.

A(z) Magyar Állami Operaház előadása

Bemutató időpontja:

2009. december 25., Magyar Állami Operaház

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

FElepHánt 2010 jan. 01. - 15:50:51
A szánalmas rendezéshez nincs mit szólni. Az énekesek rettenetesek, egy kivétel a két látott szereposztáa alapján Hajnóczy Júlia. A felejthetetlen Polgár Csaba - Vári-Kovács-csal nem lehet összehasonlítani, de Nagy Ervinnek azért van jó pontja: muzikális és hangjával takarékosan bánik. Éppen a játéka tökéletlen, mindent túlpoentíroz, molyol, vacakol kis ötletekkel, végsõ fokon elbénázza.
De amiért másodszor is végigszenvedtük ezt az otrombaságot: HAJA ZSOLT Papageno-ja abszolút Csúcs!!! Õ aztán nem vacakol: egy lendülettel, természetes hitelességgel adja kedves legényt, fantasztikus a kisugárzása, humora is van, mozog, mint a csík, nagyon lehet szeretni! ...és az ÉNEK!!! Hát az aztán megy: teljesen egywenletes, mélyben, magasban árnyalt, sodró és hatásos! Tíz év múlva olyan Don Giovanni lesz, hogy belepusztulunk a gyönyörûségbe... (Van még egy Fodor Gabriella - Nyári Zoltán - Haja Zsolt felállás is... Úgy érezzük, be kell áldoznunk magunkat, miattuk biztos megéri /?!?/).