Színház

A varázsfuvola

opera, magyar, 2013.

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A produkciót Almási-Tóth András, az Ének Tanszék színpadi játék tanára rendezte; víziójának különlegessége, hogy magát a Zeneakadémiát, annak Korb Flóris és Giergl Kálmán által tervezett csodálatos szecessziós palotáját állítja középpontba, teszi az előadás díszletévé.


A(z) Zeneakadémia előadása

Stáblista:

Hozzászólások

8/10
FElepHánt 2014 dec. 23. - 11:22:46 8/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.totptipp.hu

VARÁZSFUVOLA----Almási-Tóth András---Zeneakadémia

Kérdés, lehet-e Mozart operáját kortársi szinten élvezetesen megcsinálni? A hajdani Novák Eszter - Harangi Marcsi-féle HOPPart-os változat nagyságrendekkel ütõsebb vala, így csak
kiváló énekesekkel mûködik. Az meg alig vagyon. Az egyre jobban belelendülõ, muzikalitását szép orgánummal, érvényesítõ Pamina, Szemere Zita, a pompás játékkal triumfáló Papageno: Gaál Csaba és párja Zavaros Eszter az örvendetes kivétel. Na meg a Három Csodálatos Grácia! Horti Lilla, Vincze Klára és Vörös Szilvia sugárzó jelenléttel, nagyszerû gesztusokkal, gyönyörûséges énekléssel hatványozza a három Dáma szerepét.
Almási-Tóth András zseniális látványkoncepcióval nyer csatát, a foyer freskója, majd az orgonasípok grandiózus látványa lenyûgözõen szellemes, a világítás váltásai tovább fokozzák a hatást. A fõpapok kukucskáló ablakokban tátognak, a bronzszobor erotikája Papagénát rejti, az üvegablakokat tûzvész lángjai festik vörösre. Az elképzelést Lisztopád Krisztina imponáló perfekcióval valósította meg. Humorforrásként érvényesül Varró Dániel dicséretesen tiszteletlen fordítása, nagy szerepet kap Juronics Tamás invenciózus koreográfiája. A Táncmûvészeti Fõiskola növendékei üdítõ frissességgel mozognak, elviselhetetlen viszont a totál hamis fiúcskák szerepeltetése.
Szívesebben nézzük Almási-Tóth András kortársi, avagy saját librettóira épülõ munkáit ám a Látvány az Best of 2014: feledhetetlen!