Színház

A velencei kalmár

színmű, magyar, 2014.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A velencei kalmárt Shakespeare 1596-ban, legtermékenyebb darabírói korszakában, a nagy vígjátékok és nagy tragédiák korszakában írta.
A darab a virágzó tengeri kereskedelem központjában, a nyitott, nyüzsgő, karneválos Velencében és Belmont zárt mesevilágában játszódik.
Bassanio fiatal, nemesi származású barátjától, Antoniotól, a velencei kalmártól egy nagyobb összeget kér kölcsön, hogy elhajózhasson Belmontba, és megkérhesse a szépséges Portia kezét. Azonban Antonio minden vagyonát bárkáinak szállítmányaiba fektette. Felkeresik hát a zsidó uzsorást, Shylockot. Bár Antonio korábban már többször kifogásolta az uzsorás lelketlen üzleteit, amiért Shylock neheztel is rá, most üzletet kell kötniük. Shylock feltétele: ha Antonio nem tudja időben törleszteni a kölcsönt, akkor kivághat egy fontnyi húst a testéből.
Eközben Belmontban a szép Portia rémülten próbálja visszaverni a kérők hadát, mert ha bármelyikük is meg tudna felelni apja akaratának, az elnyerné a kezét és vagyonát. Bassanio érkezése azonban új fejezetet nyit az ő életében is, a férfi sármja magával ragadja, és reménykedni kezd, hogy végre valahára mégiscsak boldog lehet. A próbatétel sikerül, Bassanio jól választ, de közben Shylock a velencei dózse elé viszi a vesztes Antoniót, s követeli a neki járó egy font húst...

A(z) Komáromi Jókai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. május 2., Komáromi Jókai Színház

Stáblista:

Szereplők

A velencei dózse
Marokkó hercege
Antonio (velencei kalmár)
Bassanio (a barátja)
Lorenzo (Jessica szerelmese)
Shylock (gazdag zsidó)
Tubal (zsidó, Shylock barátja)
Lanzelo Gobbo (bohóc, Shylock szolgája)
Öreg Gobbo (Lanzelo apja)
Leonardo (Bassanio szolgája)
Baldezzaro (Portia szolgája)
Portia (gazdag hölgy / Balthasar, jogtudós)
Nerissa (a komornája)
Jessica (Shylock lánya)
Prigioniero

Hozzászólások