Színház

A velencei kalmár

dráma, magyar, 2016.

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

A fiatal Bassanio egy nagyobb összeget kér kölcsön legjobb barátjától, Antoniótól, hogy Belmontba hajózhasson, és megkérhesse a szép és gazdag Portia kezét. Antonio
azonban nem tud segíteni barátján, ezért üzletet kötnek Shylockkal, a zsidó uzsorással. Neki egy feltétele van csak: ha Antonio nem tudja időben törleszteni a kölcsönt, akkor kivághat egy font húst a kalmár testéből.

A Pesti Színház előadásával új darabbal bővül a Vígszínház népszerű Shakespeare-sorozata. A Velencei kalmár előadást - ahogy az utóbbi évek klasszikus bemutatóit, új fordításban játsszuk, amit a kiváló költő és műfordító Nádasdy Ádám készít el.

A(z) Pesti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2016. március 9., Pesti Színház

Stáblista:

Szereplők

Shylock (zsidó bankár)
Antonio (a velencei kalmár, hajózási vállalkozó)
Bassanio (Antonio jóbarátja)
Lorenzo (fiatal úriember)
Gratiano (fiatal tiszt Bassanio alkalmazásában)
Portia (gazdag grófnő)
Nerissa (úrilány, Portia társalkodónője)
Jessica (Shylock lánya)
Dózse (Velence uralkodója)
Salarino (fiatal úriember)
Solanio (fiatal úriember)
Lancelot (Shylock majd Bassanio szolgája)
Tubál (Shylock barátja)

Hozzászólások

10/10
Lili Marleen 2018 jan. 31. - 20:29:20 10/10
nekem tetszett, Kern András , Stohl András kiváló, de a többiek is jók :)
zolimaci 2016 jún. 07. - 09:16:00
Katasztrófa. A szünetben otthagytuk. Nem szólt másról mint hogy zsidózzon és keresztényezzen felváltva. Díszlet nincs a színáészek fáradtak és láthatóan nem találják magukat a színpadon!
7/10
FElepHánt 2016 máj. 08. - 17:32:29 7/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

A hosszú éveken át jellegtelen Valló Péter rendezõmûvészete az utóbbi években feltûnõ elõadásokat produkál: Holt lelkek, Karamazov testvérek.Shakespeare igen ellentmondásos mûvének színpadra állítása újabb komoly fegyvertény. Gyûlöljük Shylockot a viselkedéséért, kinevetjük sirámait, de melyik antiszemita viselkedne másképp, hab lánya meglopná
és megszökne, ha komoly anyagi kár érné? Aggódunk Antonio életéért, de utálatos hetyke javaslata, egy apró ötlet: térjen át keresztény hitre. Egyedül Zsótér egri rendezése kezelte helyén a konfliktust, megfosztva azt zsidó vonatkozásaitól. Egy embert utálnak, egy ember esküszik bosszút, teljesen függetlenül származásától, foglalkozásától. A Pesti Színház elõadásában Antonio zsidó volta miatt veti meg az uzsorást, az meg hangsúlyozottan panaszolja, hogy milyen hátrányok érik, noha a kor Velencéjében hozzájuk teljesen hasonlóan, egyenjogúan mûködtek örmények, szaracénok is. A jóhiszemû jótálló pedig ugyanolyan kereskedõ, mint a pénzzel üzletelõ Shylock.
Stohl András megbízhatóan hozza rosszul értelmezett szerepét, míg Shylock szerény eszközökkel,testesíti meg Kern András-t. Megfelelõen ellenszenves Varjú Kálmán, a fiatalok, Józan László, Orosz Ákos és Csapó Attila friss fuvallatot hoznak a javuló vígszínházi légkörbe.
Telekes Péter imponáló, Péter Kata egészséges temperamentumú, Fesztbaum Béla fölényes játékkal örvendeztet meg.
Bach Kata Portiája egymagában teszi fontossá a produkciót, lendületes, arányos, pontosan értelmezett, parádés alakítás. Sugárzó fiatalság, szerelmes szépség, gyönyörûséges deklamáció. Ifjú jogtudorrá való felismerhetetlen alakulását nyírott haj és körszakáll segíti,
de ez csak kelléke a tökéletes belsõ metamorfózis csodájának. Nagyot erõsödött fiatalokkal az utóbbi években a Víg, Bach Kata az új korszak reménycsillaga.
filoszemitabélus 2016 márc. 30. - 17:59:23
" üzletet kötnek Shylockkal, a zsidó uzsorással. Neki egy feltétele van csak: ha Antonio nem tudja idõben törleszteni a kölcsönt, akkor kivághat egy font húst a kalmár testébõl."
A korszellemnek megfelelõen, diplomáciai tiltakozó jegyzékek hatására az új elõadásban ez úgy hangzik, hogy "a náci magyar" uzsorással.
Edmond Dantes 2016 febr. 15. - 15:02:39
bemutató | 2016. március 9. | Pesti Színház
prentin 2016 febr. 15. - 14:50:24
Látta már valaki?