Színház

A windsori víg nők

opera, 3 felvonás, magyar, 2009.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Otto Nicolai 1810-ben született Königsbergben. Zenei tanulmányait Berlinben végezte Bernhard Keinnél és Zelternél, később Rómában működött, mint orgonista. Nyughatatlan természete tovább hajtotta, 1937-ben a bécsi Kartnertor-Theater karmestere lesz. Nem tud dönteni a német és az olasz operai hagyományok között, zenéjén mindkét stílusirány jegyei magtalálgatók. Alig egy év múlva visszamegy Rómába, itt írja meg első operáját. 1841-ben tér vissza Bécsbe, ahol az udvari operaház karmesteri állását tölti be, megalapítja és megszervezi a hírneves Bécsi Filharmonikus Zenekart. Itt sem volt maradása, 1847-ben a Hofoper és a Dóm-kórus karmestere lesz Berlinben. 1849-ben még megérhette A windsori víg nők bemutatóját, két hónappal később 39 éves korában meghalt tüdőbajban.
Operájában Shakespeare 1599-ben írt vígjátékának történetét dolgozta fel, de sokat változtatott rajta. Művét saját jegyzetei alapján rendeli meg Hermann Salomon Mosenthaltól (1821-1877) a sikeres librettistától (ő írta többek között Goldmark Sába királynőjének szövegét is). A zeneművet eredetileg a bécsi Hofoper számára írta, de annak vezetője különféle mondvacsinált kifogásokkal visszautasította. Talán a méltatlan bánásmód miatt hagyta ott az intézményt és szerződött át Berlinbe, ahol többszöri halasztás után került színpadra operája. A bemutatót ő maga vezényelte.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. február 27., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
drfaj 2009 márc. 02. - 11:54:37 10/10 Előzmény drfaj
Az elõadás fantasztikusan jó! Nagyon ötletes a díszlet és szépen van megcsinálva. A jelmezek jól tükrözik a szereplõk egyéniségét és gondosan vannak elkészítve. Az elõadás kiállítása pazar. Több, mint 30 zenész és 46 színpadi szereplõ müködik közre. Nagyon jól illesztették be a baltt együttest. Jó koreográfiákkal emelték az elõadás látványosságát. A kitûnõ énekhangok kellemesen illeszkednek a fülbemászó zenéhez. A rendezõ nem akart nagyot dobni, valószínû, ezért sikerült egy olyan elõadást összehoznia, amely közérhetõ és felüdülést nyújtó szórakozást nyújt.
Gratulálok az elõadás szereplõinek és azoknak, akik a színpadra állításban közremüködtek!
A színházban mindenki nagyon kedves és barátságos, de ugyanakkor nem tolakodó. Az épület nagyon tiszta, sem szagok, sem foltok nem érzékelhetõek, nem láthatóak. Mindenki megtesz mindent azért, hogy jól érezzük magunkat.
A legdrágább jegy 2400 ft, amiben a ruhatár is benne foglaltatik. A büfé árai elfogadhatóak, a kiszolgálás gyors, a választék megfelelõ.
Ajánlom az elõadás megtekintését az igényes szórakozást kedvelõknek! Látogassanak el Pécsre! Megéri!
10/10
drfaj 2009 febr. 27. - 09:13:16 10/10
Nagy érdeklõdéssel várom a ma esti elõadást. Nagy titokban tartotta a színház vezetése, hogy a kettõs szereposztásból ki mikor lép fel. Csupán szerdán szállt fel a fehér füst-A PORT.hu-nál még ma, pénteken sem-, hogy ki mikor játszik. Egy képet már láttam az elõadás felvezetésére. Eddig nagyon tetszenek a jelmezek. Lesznyák Katalint már lassan egy éve nem láttam, így nagy várakozással tekintek a ma esti találkozásra. Remélem nagyon jó elõadás lesz... A PORT.hu oldal szerepeltethette volna a napi bemutatók között...