Színház

ADYnemADYde

előadás, 1 felvonás, 70 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Kortárs dokumentumszínház Ady halálának 100. évfordulójának alkalmából.

Ady Endrét a legnagyobb modern magyar költőnek tartotta Pilinszky János, folyamatosan lelúzerezte Kosztolányi Dezső, és félelmetesen nagy hatással bíró művésznek vélte Németh László. Élete során ennyire megosztó költő mégis hogyan lett a magyar irodalom egyik kiemelkedő alakja? Mit üzenne Ady Párizsból ha lenne YouTube csatornája? Milyen posztot tenne ki a Facera vagy az Instára?

Az előadás emberközelien és érthetően próbálja átadni a művész életét, gondolkodását, szerelmeit és  világképét. Párhuzamos idősíkban láthatjuk Ady életének fontosabb állomásait, a digitális korban élő,  21. századi szereplőkön keresztül. A felhasznált versek gyakran Léda és Csinszka szemszögéből szólalnak meg, ami egy újabb dimenziót teremt Ady világának a megismeréséhez.  Ady legismertebb versei közül többek között az alábbiak hangzanak el: Góg és Magóg fia vagyok én; Páris, az én Bakonyom; Héja-nász az avaron; Ülj törvényt, Werbőczy; Lédával a bálban; Elbocsátó, szép üzenet; Őrizem a szemed; Dies Irae; Párisban járt az ősz. 

A Kulcsár Attila által megzenésített Ady-költemények rapp stílusban hangzanak el, aki többek között Majka, Curtis BLR és az Unisex zenekarok ismert zeneszerzője.

A(z) Zichy Szín-Műhely előadása

Stáblista:

Hozzászólások