Színház

Ajtók

színmű, magyar, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ha azon kezdünk el gondolkodni, hogy mi a szerepe egy ajtónak, az első, ami eszünkbe juthat, minden bizonnyal a biztonság. Hiszen egy ajtót becsukva vagy kinyitva meghatározhatjuk, hogy ki az, akit beengedünk, és ki az, aki nem lépheti át a küszöbünket. De azt is eldönthetjük kilépünk-e rajta az ismeretlenbe, vagy maradunk a már megszokott, ismerős terepen. Az elkülönítésben is segít. Bezárhatunk egy ajtót, hogy ne lássunk, ne halljunk valamit, és hogy ne lássanak, ne halljanak bennünket. Fogva tarthatunk általa szagokat, illatokat, vagy épp fordítva, a segítségével szabadulhatunk meg tőlük. Az ajtó működtetése épp ezért hatalom. Akár mesebeli gazdagsághoz is juthatunk általa, csak ismernünk kell a varázsszót - szezám, tárulj! - de válhatunk az ajtó fogságában csapdába esett szerencsétlenekké is, akiknek már az élete az tét.

Rengeteg ajtó vesz körül bennünket, melyeket önfeledten nyitunk és zárunk, megmámorosodva attól az érzéstől, hogy dönthetünk. A legtöbbről viszont vagy nincs tudomásunk vagy nem akarjuk észrevenni, hogy ott van. Ezek a láthatatlan ajtók saját magunk építette börtönünk berozsdásodott, megvetemedett, lassan már nyithatatlanná vált ajtai.

A darab női sorsok pillanatképeiből áll. Középpontjában a számukra láthatatlan ajtóé, ajtóké a főszerep. Nem értik egymást, a konfliktusaikat, önmagukat. Szeretnének változtatni, de nem tudnak vagy nem akarnak. Még amikor résnyire megnyílik az ajtó és átszűrődik némi fény, akkor sem képesek megtenni a szükséges lépéseket. Meddig maradhat zárva egy ajtó? Le lehet-e élni egy életet csukott ajtók mögött? Mi az, ami arra késztet, hogy kilépjünk a megszokottból az ismeretlen terepre? Mitől lesz bátorságunk élni? A konfliktusok kibontakozása közben időről időre feltűnik a férfi figurája, aki lecsupaszítva az eseményeket, realisztikusan, férfias szemszögből mutat rá a problémákra.

A(z) GlobART előadása

Bemutató időpontja:

2015. június 15., GlobART

Stáblista:

Hozzászólások