Színház

Alamut

előadás, szlovén, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Vladimir Bartol 1938-ban megjelent, és az utóbbi néhány évben újra felfedezett, világsikerré lett Alamut című regényéből készült színpadi játék a messzi múltban, a XI. századi Perzsiában játszódik, mégis ijesztően aktuális.
Vladimir Bartol regénye tartalmilag néhány 1092 körül Iránban történt drámai eseményre támaszkodik. A főszereplő, a Seidunának nevezett Hassan Ibn Sabbah, egy karizmtikus katonai és vallási vezető, aki a magas hegyek közt rejtőző nemesi fészkéből, Alamutból folytat szent háborút a perzsa császári birodalom ellen. Szembeszáll a messze erősebb ellenféllel vallási fanatikus öngyilkos szektája tagjaival együtt, akiknek fő ereje a feyadinok - a magukat feláldozók - kis csapata, kiválasztott, mindenre elszánt merénylők, akik félelmet és ijedelmet okoznak Hassan ellenségei körében. Rendíthetetlen hűségüket és ragaszkodásukat Seiduna annak ígéretével nyeri meg, hogy többet tud kínálni nekik, mint amit egy közönséges halandó valaha is megtapasztalhatott: egy kulccsal, amit Allah bízott rá, kinyitja nekik a túlvilágba vezető ajtót, a koráni paradicsomba és e paradicsom lányaihoz vezető kaput. Miután az ifjak egyszer megízlelik az ottani örömöket, mindent megtesznek, hogy oda visszatérhessenek. Így sikerült Hassan Ibn Sabbahnak egy "vak" emberi gyilkoló gépezetet felépíteni - a legiszonyúbbat a történelemben. A regényből írt darab az egyik fiatalember, Ibn Tahir útját követi, attól a pillanattól kezdve, amikor csatlakozik a lázadókhoz Alamut erődítményében, addig a percig, hogy felismeri - borzalmas manipuláció áldozat lett.
Az Alamut nem csupán az öngyilkos szekta többé-kevésbé történelemhű ábrázolása, hanem a modern totalitarizmus és gyilkoló gépezetének élő metaforája. Bartol műve drámai módon, a végsőkig kiélezve veti fel az emberi lény és lényeg kulcskérdéseit. Dušan Jovanović

Ha mégoly embertelenek és rémületesek is a Hassan alkalmazta eszközök, mégsem halnak ki az alája vetett harcosokból a legnemesebb emberi értékek. Ibn Tahir és társai szomjazzák az igazságot. Amikor rájön, hogy az az ember, akiben a legjobban hitt, akiben a legjobban megbízott, becsapta , félrevezette, nem kisebb megrázkódtatás éri, mint amikor azzal szembesül, hogy Miriam szerelme is szemfényvesztés. És végül magát Hassant is boldogtalannak és magányosnak látja komor felismeréseiben. Vladimir Bartol

Sebastijan Horvat Alamut-rendezéséért a 2005-ös SalzburgiÜnnepi Játékokon elnyerte a legjobb fiatal rendezőnek járó díjat.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2007. október 9., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások