Színház

Alice Monica Marinescu (RO): Matern

előadás, 80 perc

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Scroll down for English - Román nyelven magyar és angol felirattal.

Az anyaság radikális átalakulásokkal és kihívásokkal jár, de a társadalomban az anyaság idealizált képe mellett gyakran kibeszéletlenek maradnak azok a traumatikus tapasztalatok, amelyekkel sok nő kénytelen szembenézni. Az alkotók kíméletlen tárgyilagossággal és felszabadító iróniával tárják fel ezeket a gyakran tabusított valóságokat az előadásban.

Oana Rusu és Alice Monica Marinescu energikus és szókimondó kettőse személyes vallomásokon keresztül, a környezet reakciói és belsővé tett elvárások tükrében ütköztet mítoszt és tapasztalatot. Mit jelent, mivel jár fizikailag, érzelmileg és anyagilag anyává válni ma (Romániában)?

“Elhangzik az is, hogy »mi tönkretesszük az anyaság hírnevét«, és valóban, az Anyai [MATERN] inkább antireklám, mint szülésfelkészítő […] Dramaturgiailag mégis jól sül el az ellenkampány, mert a szeretet tagadhatatlan volta a végén átmossa az előadást, és megszületik a katarzis.” Kovács Bea, szinhaz.net, 2021

A 20 órakor kezdődő előadás után beszélgetést szervezünk az alkotókkal.

Alice Monica Marinescu előadóművész, színházcsináló. A bukaresti független színházi szcéna aktív tagja. Előadóművészként, íróként és rendezőként dolgozik politikai színházi és közösségi művészeti projektekben. Több alkalommal volt társszervezője a bukaresti Politikai Színházi Évadnak (Stagiune de Teatru Politic).
A politikailag elkötelezett művészet érdekli, hiszi, hogy a színház képes a fennálló hatalmi rendszereket kritikailag megközelítve társadalmi változásokat elindítani.
Egyedülálló anya, feminista, vallja, hogy "a személyes, az politikus is egyben".

Előadók / Performed by: Oana Rusu és Alice Monica Marinescu

Színpadi mozgás / Choreography: Carmen Coțofană
Díszlet, jelmez / Set design, Costumes: Irina Gâdiuță
Zene és dalszöveg / Music and Lyrics by: Teodora Retegan, Maria Sgârcitu
Plakát /Poster graphic design: Lucia Mărnean
Fordítás / Translation: Elena Marcu (EN), Adorjáni Beáta (HU)
Koncepció, szöveg/ Concept, Text: Alice Monica Marinescu

Hozzászólások