Színház

André Chénier

opera, 4 felvonás, olasz, 2012.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A cselekmény:

Első felvonás - A bálterem
A Coigny villában Gérard Maddalena után sóhajtozik és az alsóbb osztályok elnyomó arisztokraták elleni fellázadásával kapcsolatban bocsátkozik jóslatokba. Vendégek érkeznek, köztük a költő Chénier is. Maddalena unszolja, hogy szavaljon el egy szerelmes verset, de a férfi inkább a szegényebb rétegek elnyomásával kapcsolatban emeli fel a hangját. Megkezdődik a tánc, hogy elterelje a vendégek figyelmét Chénier rémisztő szavairól. Gérard a szegények hordája élén megzavarja a mulatságot, de rövidesen elkergetik őket. Chénier utánuk megy.

Második felvonás - Egy kávézó Párizsban, pár évvel később

Gérard mostanra a Francia Forradalom egyik vezéregyénisége már. Chénier is támogatta őket, azonban őt ellenforradalmi tevékenységgel gyanúsítják. A költő nem hajlandó elhagyni az országot, hiszen szerelmes egy ismeretlen hölgybe, aki egy jó ideje névtelen szerelmesleveleket küldözget neki. A levélíró természetesen Maddalena. Gérard is szerelmes továbbra is Maddalenába, Incredibilét kéri meg, hogy kutassa fel a lányt. A besúgó épp egy szenvedélyes beszélgetésen kapja rajta Chéniert és Maddalenát. Azonnal figyelmezteti Gérard-t, aki a költőre támad. Chénier leszúrja támadóját, Gérard azonban a szemébe mondja, hogy úgyis ki fogják végezni.

Harmadik felvonás - Forradalmi törvényszék, Párizs
Mathieu és Gérard a tömegtől igyekeznek pénzt gyűjteni a forradalom életben tartásához. Gérard értesül Chénier letartóztatásáról, jómaga is ír egy feljelentést. Maddalena a költő életéért a szerelmét ajánlja fel Gérard-nak. Gerard beleegyezik, de már túl késő, Chénier-t halálra ítélik.

Negyedik jelenet -St. Lazare börtön
Kivégzését megelőzően Chénier versben búcsúzik a költői léttől, az életétől. Chénier nélkül Maddalena sem kíván tovább élni, rábeszéli a börtönőrt, hogy hadd cseréljen egy nővel a halálra ítéltek közül. Gérard még egyszer próbálkozik kiszabadítani őket, de nem jár sikerrel. A szerelmespárt a guillotine-hoz szólítják.

A(z) Szegedi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2012. október 19., Szegedi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások