Színház

Aranyborjú

musical, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A darab a II. Madách Musicalpályázat egyik nyertes műve.

Kétség sem férhet hozzá: ha az ember csaló, szélhámos, svindler, kókler és simlis, vagyis egyszerűen "kombinátor", akkor két út áll előtte: vagy jól végzi a munkáját, vagy rosszul.
És Osztap Bender bizony remekül dolgozik. Szinte munkamániás. A nemzeti hős (ál)fiaként számolatlanul csalja ki a rubeleket, egészen addig, amíg össze nem találkozik a nemzeti hős másik két (ál)fiával. A váratlanul jött üzleti társulás során pedig élete nagy lehetőségéhez jut: megismer egy titkolózó milliomost, Korejkot. Hősünk Rioba vágyik, ezért nincs más választása, kénytelen megszabadítani a pénzes urat vagyonától. Ám a nem várt akadályok, ahogy az várható, csőstül érkeznek...

Osztap Bender, a nagy kombinátor - a kedvelt orosz szatíraíró páros, Ilf és Petrov által teremtett csaló figurája mára szinte fogalommá vált. A Madách Színház II. Musicalpályázatának díjnyertes darabjában a Horváth Péter - Gerendás Péter - Fekete György szerzőtrió nem kisebb feladatra vállalkozott, mint hogy elénk varázsolja a két háború közötti időszak emblematikus hősét. Vigyázat, csalunk!

A(z) Madách Színház előadása

Bemutató időpontja:

2014. április 25., Madách Színház

Stáblista:

Szereplők

Osztap Bender (a nagy kombinátor)
Sura Balaganov
M. Sz. Panyikovszkij
Adam Kozlevics
Alexandr Ivanovics Korejko
Zoszja Viktorovna Szinyickaja
Foma Berlaga
Tanácselnök (Funt, Piccolo, Tolmács)

Alkotók

Hozzászólások

Gecse Tamás 2014 máj. 02. - 22:15:05 Előzmény jooasszony
Gecse Tamásnak hívnak, a telefonszámom 06305647297. Ez a darab egy katasztrófa! Imádom Rejtõ Jenõ könyveit és az Ilf-Petrov szerzõpáros minden fellelhetõ mûveit is elolvastam. Elvittem a 14 éves fiamat erre a darabra, aki kortársaihoz hasonlóan nem olvas és legfeljebb a Dumaszínházba hajlandó elmenni. Bizonygattam neki, hogy ebbõl a könyvbõl csak egy zseniális darab születhet. Neki még szerencséje volt, mert a könyvet nem olvasta. Nekem viszont az egyik kedvencem és nem azért mentem a színházba, hogy egy nyálas darabot nézzek meg. Akinek tetszett a könyv, az nehogy elmenjen az elõadásra! A könyvet le se lehet tenni, annyira mulatságos és olyan maró gúnnyal mutatja be a Szovjetunió '20-30-as éveinek visszásságait, hogy máig nem értem, miért nem végezték ki az írókat. Na ebbõl az élménybõl nem jött át semmi. Akik szeretik a Júlia és a Romána szerelmes szösszeneteket, azoknak feltétlenül ajánlott ez a darab, mert kiderül, hogy a nõk nem a pénzre vágynak, hanem a kitartó és hûséges férfiakra. Mindenki más óvakodjon a darab megtekintésétõl!
jooasszony 2014 ápr. 25. - 23:19:02
Nagyon tetszett ez a feldolgozás, a szereplõk jók, különösen Zoszja és Osztap kettõse (Gallusz Nikolett és Hajdú Steve), a Gerendás-zene is sokszor elvarázsol. A rendezés és a díszlet is káprázatos volt. Nem vagyok nagyon oda az Ilf-Petrov szerzõpárosért, különösen Petrovért nem. De a ma látott színpadi változat bájos és humoros volt. Ez a történet még a "nagy Sztálini terror" elõtt, de már Lenin után játszódik. Itt még viszonylag szabad volt a kritika, fõleg ha az, az új rend élõsködõire és ügyeskedõire irányul. Szinte biztos vagyok benne, hogy az írók pont ilyen szerethetõnek és mulattatónak képzelték el a Nagy Kombinátort, mint ahogyan a Madách Stúdióban ma láthattuk.