Színház

Átutazók

komédia, magyar, 2013.

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Hanoch Levin végtelenül szórakoztató, mégis döbbenetes hatású darabjából gyönyörű egyszerűség, bölcsesség és emberség árad. Egy kis közösség, néhány család, sok generáció mindennapjai elevenednek meg a szemünk előtt: gyerekek, szülők, nagyszülők: akik mind szerelemre vágynak, vagy csak egy másik életre, más bőrébe bújva, máshol, más korban.
Az Átutazók műfaja "komédia nyolc temetésben", de minden mondata hihetetlen életszeretetről árulkodik.
Ez a különleges humorú, költői szépségű darab kiváló szereposztással, Eszenyi Enikő rendezésében egyedülálló színházi élményt ígér.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2013. március 8., Vígszínház

Stáblista:

Szereplők

Bobe Globcsik
Munja (a fia)
Lola (Munja felesége)
Zigi (a fiuk)
Alberto Pinkusz (búcsúbeszédek mondója)
Cila (Bruno felesége)
Amacia (a fiuk)
Savtaj suszter
Bianka (a felesége)
Bella (a lányuk)
Nina (a lányuk)
Henja (Elhanan anyukája)
Cvi (Henja fiatalon meghalt férje)
Prostituált
Avner Chori (púpos)
Motke (Avner bátyja)
Cippora (Motke felesége)
Elisa Hooker (Nina barátja)
Temetőszolga
Alfonz (fiatal fiú, zigi barátja)
Angela (amerikai menyasszony)
Utcaseprő

Hozzászólások

rosencrantzhu 2013 okt. 06. - 22:58:39
Ma láttuk, kitûnõ színészek, jól megcsinált darab, de sajnos ez kevés, ha az alapanyag nagyon gyenge. Szerintem ez az. Közhelyes "átutazók vagyunk itt e földön" üzenet klisészerû kis szkeccsekbe gyúrva. Nem az volt a bajom, hogy kifejezetten nyomasztó lett volna, hanem az, hogy egyszerûen a közepétõl kifejezetten idegesítõ lett. Önismétlés, közhelyek, statikusság - kár, hogy ilyen jó színészek ennyire gyenge darabra ugrottak össze.

De látom, van akinek tetszett, szóval lehet, hogy mi nem voltunk hozzá jó passzban. Én mindenesetre elvárások nélkül ültem be, szinte semmit nem tudtam a darabról, és kifejezetten csalódás volt.

Ha valaki jó színészi alakításokért cserébe elnézi a gyenge darabot, vagy valamiért mégis megfogja a darab, akkor talán jobban fog neki tetszeni.
teberekefe 2013 máj. 29. - 11:12:08 Előzmény gl gnes
Elsõ 20 perc alapján véleményt alkotni egy 2 órás darabról kb olyan mint egy 12 éves gyerekrõl kielemezni annak a teljes életét.


"Próbálom idézni amit hallottam és láttam....valakinek szorulása van,,,valaki hányni akar,, vagy éppen édesanyát mimnél elõbb elküldeni otthonról vagy szemétbe dobni,""" ez történt a 20 perc alatt míg ott voltam.....ezért a többit már nem is szerettem volna látni... De lehet hogy valakinek ezt tetszik..Én nem így nevelkedtem!!!."


Miért kellene, hogy ezek a dolgok tetszenek? Csak olyan dolgokat kellene ábrázolni, amik tetszetõsek? Amit egy író vagy rendezõ ábrázol azzal muszáj egyet is értenie az alkotónak vagy a nézõnek?

Én is kb azt tudom elmondani, amit sokan leírtak már. A darab egy tükör rólunk, ezért sokaknak kényelmetlen lehet. Önkritika kell hozzá rólunk, egymásról...

Törõcsik alakítása példa arra, hogy szavak nélkül, kevés játékidõvel is lehet maradandót alkotni.
torzsg 2013 máj. 03. - 10:12:19 Előzmény szonya1
Ezt megerõsíthetem.
ritacica75 2013 máj. 02. - 22:07:52
Ma láttam a darabot, és tetszett. Kiüresedett emberi kapcsolatainkról, felszínes beszélgetéseinkrõl, soha meg nem valósított álmainkról szólt számomra elsõsorban. Szerintem mindenki magára ismerhet a darabban valahol, valamennyire. Fontos számomra az üzenet, és hogy olykor ránézzünk az életünkre kicsit magasabbról, egy pillanatra hagyva a manipulálást, önzést, játszmázást. Talán akkor van esélyünk változtatni, és a felszín kapargatása helyett kicsit mélyebbre menni. Már ha van rá igényünk, ezt mindenki maga dönti el.
Tény, hogy felhoz a darab fájdalmat és félelmeket, ha igazán eljut a lényege hozzánk, de csak azért tudja ezt megtenni, mert ezek az érzések bennünk vannak.
A színészek jók voltak. Törõcsik Mari játéka szép, kifejezõ és megható volt. Szerettem volna megölelni.
Nálam 10/10 pont.
Köszönöm az élményt!
szonya1 2013 máj. 01. - 11:20:15 Előzmény kadimre
Természetesen nem én vagyok Torzsq.
2/10
kadimre 2013 ápr. 29. - 10:14:34 2/10 Előzmény szonya1
Kedves Torzsq, azert mert nem ertunk egyet egy darab megiteleseben, nem kellene mindjart ad hominem reagalni es a masik szemelyet es izleset kritizalni? Ez igy nem vita, hanem celtalan szemelyeskedes; sajnos ez a stilus nagyon gyakori a magyar kozeletben de meltatlan szinhazba jaro emberekhez. Tovabbra is fenntartom hogy a darab ures, unalmas es celtalan; amit mas hozzaszolok erteket latnak benne azok szerintem inkabb a sajat belevetitett reakcioik, hiszen a darab szinte minden tartalmat nelkuloz, es a tortenesek egyaltalan nem altalanosithatoak a mai magyar helyzetre. De mindenki maga ertelmezi es konstrualja amit lat, es nyilvan vannak olyanok is akinek tetszett; ezt is respektalni kell.
szonya1 2013 ápr. 25. - 17:41:59 Előzmény kadimre
Ezzel a véleménnyel mélyen nem értek egyet. A legkevésbé sem volt unalmas, értelmetlen, stb. Ha pedig Törõcsik Marit megalázott helyzetben érezte valaki, akkor az azt jelenti, hogy jól játszotta a szerepét.
torzsg 2013 ápr. 25. - 10:35:57 Előzmény kadimre
Valóban jobb, ha megnaradsz a Csárdáskirálynõnél, azt lehet, hogy meg is érted....
SzilardM 2013 ápr. 23. - 22:38:35
Ez a darab megdöbbentõ egyszerûséggel szól a mostani mindennapjainkról: hogy hogyan bánunk az idõseinkkel (milyen meggondolatlanul és szívtelenül); hogy mennyire hajlamosak vagyunk az önsajnálatra; hogy a felszínes viszketegek bármikor készek ledarálni a sérülékenyeket; hogy a mókuskerékbõl ki sem látunk és így rohan el mellettünk az élet; hogy "ebben az országban mindenki vagy beteg vagy halott"; és hogy innét csak két kiút van: a halál vagy a külföld. Meghatóan ábrázolja, hogy az emigrálási szándék kialakulása és annak megvalósítása mennyire személyiségfüggõ.
És ahogy a végén mindenki bõrönddel áll a kezében - hátborzongatóan vészjósló...
Szerintem az Eszenyi-idõszak legerõsebb elõadása. Csak hát a valósággal való szembesülés kíméletlen dolog.
2/10
kadimre 2013 ápr. 23. - 10:00:55 2/10 Előzmény tandi64
Ez a darab hihetetlenul unalmas, ures, ertelmetlen es celtalan. A nagyszamu szereplok osszevissza csoszognak a ures szinpadon es banalis marhasagokat motyognak az eletrol, kapcsolatokrol, halalrol, meg mindenfelerol ami eszukbe jut, es nekunk, a nezoknek, azt kellene gondolnunk hogy itt valami mely es humanus igazsagokat hallunk. A valosag az hogy a darabnak sem cselekmenye, sem ertelmezheto alakjai nincsenek, es ami tortenik az meg egy valamire valo szappanoperaban is melyen unalmas lenne. Meltatalan es megszegyenito hogy egy ilyen kituno szineszi garda arra kenyszeruljon hogy ennyire megalazo munkaval keresse a kenyeret. Kulonosen fajdalmas volt Torocsik Marit nezni amint rendszeresen ataraszol az ures szinpadon, neha macskaszeru hangokat hallatva... elgondolni sem tudom hogy mi kesztethet egy ilyen kituno es ikonikus szinesznot arra hogy elvallaljon egy ilyen szanalmas szerepet. Talan a legszomorubb az volt hogy a nezok egy resze meg igy is lelkesen tapsol... talan mar lassan el is felejtjuk mirol is szol az igazi szinhaz!?
torzsg 2013 ápr. 23. - 07:36:44
Kicsit értetlenül állok a vélemények elõtt. Azt értem, hogy ízlések és pofonok különböznek, de nyilvánvaló, hogy olyanok pocskondiázzák az elõadást, akik nem is látták. Ennek mi értelme van? Megbízásból teszik? Irigységbõl? Talán egyszerû rosszindulatból?
Ami fontos, a darab elgondolkodtató és szórakoztató, a rendezés remek, látszik, hogy a színészek élvezik, amit csinálnak és több nagyszerû alakítás szemtanúi lehettünk. Törõcsik Mari jelentõs szerepet játszik úgy, hogy izzik körülötte a levegõ.
A végén hatalmas taps, tehát a közönség hálás az elõadásért. Ez a lényeg!
tandi64 2013 márc. 20. - 22:09:26 Előzmény deddie70
Kedves hozzászóló!
Nagyon örülök annak amit írtál ! Nekem is nagy élmény volt, én is ajánlom mindenkinek - persze aki nem szeret tükörbe nézni az nem fogja szeretni. Azok akik látják hogyan él az átlagember, aki tud magunkon mosolyogni, aki képes elfogadni a kritikát az szeretni fogja ! A kevés díszlet itt hatásos volt, a szinészek nagy gesztusok nélkül is csodálatosak ! Andrea
9/10
malee 2013 márc. 20. - 08:46:18 9/10
Kedved Chaisee!

Törõcsik Mari több helyen is elmondta, hogy amikor Eszenyi Enikõ megkereste a kéréssel, hogy játsszon az Átutazókban, akkor tudta, hogy egy néma szerepet fog játszani, ami nem kifejezetten egy fõszerep. Ennek tudatában vállalta el, hiszen nem ragaszkodik ahhoz, hogy csak fõszerepeket kapjon. (Tette ezt úgy, hogy jó pár színháznál megfigyelhetõ, hogy egy-egy közkedvelt színész "nevével" adnak el egy átlagos, vagy annaál rosszabb darabot.) Egyébként pedig a darab készítõi hangsúlyozták azt is, hogy kevés díszlettel (hiszen minden évben van olyan darab, ami minimális díszlettel készül anyagi okok miatt) és kevés eszközzel fognak játszani, hiszen magán a színészi játékon lesz a hangsúly. A darab besorolása valóban komédia, amivel több színházi világban jártas ismerõsöm is vitatkozott, viszont azt mindenki elismerte, hogy az alcímben benne van a nyolc temetés is, ami alapján sejteni lehet, hogy a darab humorának más lesz a stílusa.
4/10
abano 23 2013 márc. 19. - 12:26:08 4/10
Sajnos mi is rosszul jártunk, amikor megtekintettük az "ÁTUTAZÓK" cimû szinészkavalkádat.
Bosszantó mi nem lehettünk a darab közepén "átutazók"--nem lett volna udvarias gesztus a
nézõket zavarni. Eszement Enikõ összehordott hetet-havat, mint az utóbbi idõben sokszor.
Várkonyi szelleme -érdekes módon nem zavarja, és az sem: a "jegyváltás" sorakozik az elõadások
mellett amire Eszement Enikõ elõtti kurzusban kevés példa akadt. Akinek tetszett lelke rá!
1/10
Chaisee 2013 márc. 14. - 10:25:14 1/10
Mélységesen csalódtam a darabban. A besorolás félrevezetõ ez nem komédia, hanem dráma. Amikor a nézõk közül (telt háznál)5-10 ember nevetett, én éreztem magam kellemetlenül. (Ismerik az érzést? Mint Karda Beánál amikor a tévében látom.)Sajnos már a jó szereposztás sem garancia a jó elõadásra. Ha jól összeszedem magam, összesen semmi jót nem tudok mondani a darabról. Vontatott, szürke és cseppet sem vicces. A kritikusok persze ráhúzzák a mûvészi, csodálatos, elgondolkodtató...jelzõket. Töröcsik Marinak nem kellett bajlódnia a szövegkönyvvel, ugyanis egyetlen szót sem szól az egész darabban. Érthetetlen számomra miért vállalta el... 20 perc? :) Az elsõ 10 perc után az munkált bennem, hogy melyik jelenetnél tudnék kiosonni feltûnés nélkül, merthogy szünet...na az nincs. Persze végigültem, mintegy büntetve magam...ezt akartad, ezt kaptad!
9/10
malee 2013 márc. 14. - 09:51:24 9/10
Kedves gl gnes!

Ha jól emlékszem 1,5-2 órás a darab, így igazságtalannak tartom, hogy 20 perc alapján véleményezi a teljes elõadást. Ajánlom, hogy vegye a fáradtságot és nézze meg újra a darabot. Ha nem szeretné, akkor szívesen elmagyarázom, hogy dramaturgiailag miért kezdõdött úgy az elõadás. Örülök annak, hogy nem úgy nevelkedett, hogy a a családban szó esett a szorulásról, vagy esetleg elküldte az édesanyját idõsek otthonába, de attól még ilyen dolgok elõfordulnak a világban, nem szabad szemet hunyni felette. Tekintettel kell lenni azokra is akik észre veszik a dolgok humoros (szimbolikus) oldalát, és azokra is akiknek lehet hogy pont ez a 20 perc döbbenti rá korábbi (rossz) cselekedeteinek súlyára.

Kedves ricamaca!

Március 5-én én is láttam egy próbát több száz nézõtársammal együtt. Ingyenesen mehettünk megnézni egy olyan darabot, amit mások többezer forintos jegyárakért cserébe nézhetnek meg. A mi esetünkben is késõbb kezdõdött a próba, hiszen Reviczky Gábor megbetegedése miatt körülbelül 1 órája volt Kerekes Józsefnek beállni kollegája helyett. Emiatt nem ülhettünk be idõben a nézõtérre és a próba is késõbb kezdõdött. Jómagam (és remélem többi színházlátógató is) türelemmel vártam, mert tudtam, hogy egy gesztus a színház részérõl az, hogy én ott lehetek. Úgy gondolom 45 perc késés, de akár több is megengedhetõ egy olyan darabnál, ahol több tucat ember precíz munkáján múlik a darab sikeressége. Arról nem írt, hogy mi volt a csúszás oka, érdemes lett volna kifejteni a tisztánlátás érdekében.
7/10
surviver 2013 márc. 11. - 09:13:42 7/10 Előzmény Minnesaenger
Szeretem a kortárs darabokat, kellemes élmény volt a darab, de maradandót nem nyújt.

A zenék és díszletek, valamint a táncok jók voltak.
3/10
Minnesaenger 2013 márc. 09. - 16:37:13 3/10 Előzmény deddie70
Kb. 3-4 éve bérletezünk a Vígben, nagy megelégedéssel. Idén bepróbálkoztunk a Somogyvári Rudolf bérlettel, de idáig a Zöld kilencest kivéve kortárs mellélövésnek tartom a bérlet által nyújtott színházi élményt, a Príma környékkel és ezzel a tetején. Itt nagy nevek vonulgatnak a színpadon, és ugyanazt csinálják, mint a kereskedelmi csatornák álvalóságshow-iban. Persze, hogy teltházas volt, senki sem látta még idáig. És tapsoltunk, talán csak Törõcsik Mari tiszteletébõl. De ez nem változtat azon, hogy becsapva érzem magam, mert drágán vett bérletért olcsõ élményt kaptam. Ettõl még persze másnak tetszhetett.
gl gnes 2013 márc. 09. - 10:32:03 Előzmény deddie70
Tisztelt Ismeretlen, a szóban forgó "20 perc" miatt mérlegre dob és véleményez így ismeretlenül,!! Szavait és mondatait elolvasván saját magát sikerült ezzel minõsíteni, köszönöm :-)) Nem ér egy pillanattal sem többet :-)))))
""Próbálom idézni amit hallottam és láttam....valakinek szorulása van,,,valaki hányni akar,, vagy éppen édesanyát mimnél elõbb elküldeni otthonról vagy szemétbe dobni,""" ez történt a 20 perc alatt míg ott voltam.....ezért a többit már nem is szerettem volna látni... De lehet hogy valakinek ezt tetszik..Én nem így nevelkedtem!!!.
1/10
ricamaca 2013 márc. 08. - 22:38:55 1/10
Az utóbbi hetekben három olyan sajtópróbán is voltam, ahol a jelzetthez képest 45 perccel késõbb kezdték el a produkciót.

Véletlenül maguk az igazgatók rendezték a darabokat: Forgács Péter, Eszenyi Enikõ és Puskás Tamás.

Az is közös volt, hogy a nézõtérre sem lehetett bemenni, mert az utolsó percig nyúzták a színészeiket. Gyõrben egy szûk folyosó falát támasztották a sajtórabszolgák, még le sem lehetett ülni. Eszenyi 12-re hirdette meg a kezdést, miatta le kellett mondanom az ebédemrõl, mert én nem késhettem el a következõ munkámról. Csak 440 ft-ért lehet parkolni óránként, és lévén nem a szinház látogatása az egyetlen napi program, a saját autó használata kötelezõ.

Kívánom nekik, hogy õket is naponta várakoztassák meg a munkájukat akadályoztatva csak 45-45 percekre. Nekik is szórakozzanak az idejükkel, a pénzükkel az energiájukkal, mindaddig amíg nem képesek professzionálisan színre vinni egy darabot.

Amikor megtudtam hogy ketten is jegyzik a díszleteket, azt hittem hogy viccelnek. Van egy buszmegálló oszlop, meg erkélynek álcázott inkább jégtáblára emlékeztetõ pultok. Tényleg vicc a díszlet. A társulat 2/3-a felvonul szó szerint is, de tényleg csak villanásnyi jelenetek tömkelege az egész, szakmailag is képtelenség hitelesen megrendülni 2 percekre, pláne ha fél perc múlva már vihogni kéne. Ez könnybelábadt szemekkel, csöpögõ orral, még Eszenyinek se menne! Ja és ha már 2/3, attól tartok, ilyen darabválasztások után nem fogják jövõ tavasszal támogatni az igazgatói mandátum meghosszabbítását!
Összes hozzászólás