Színház

Az aranyhajú hármasok

opera, 2023.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A Vidnyánszky Attila jegyezte előadás egy színpadi zenés mű alapján készül, amelynek története egy magyar varázsmese alapján írt tündérjáték és királydráma egyszerre, s amelynek kíséretéül - Bársony Bálint és Elek Norbert zenéivel, valamint Toót-Holló Tamás dalszövegeivel - egy műfajteremtő folkopera is megszületett.

A darab alapja egy sok variációban fennmaradt népmesénk, de a szerzők hite szerint művük egy magyar ősmítosz feldolgozása, melynek kivételes értékét az adja, hogy az nem más, mint a magyarság első nemzeti sorstragédiájának jajkiáltása: a csillagvallási örökségünk elvesztése miatt érzett fájdalom bölcs kifejezése.

Az Aranyhajú hármasok a minden ősi kultúra emlékezetében ott élő érckori példázatok segítségével egyrészt képes visszaadni a rejtve rejtező magyar sorsba vetett aranykori hitünket, a magyar népi vallásosság őszinte nyitottságával másrészt viszont rögtön hitet tesz az őseink táltoshitét felváltó kereszténység mellett is. Az aranyhajú gyermekek ősmítoszát így a magyar megmaradás ereje melletti kiállásáért is méltán szerethetjük – de a legfőbb erénye mégis inkább a soha nem szűnő érvényessége.

A történet eredendően ugyan a magyarság nomád hagyományainak és új, keresztény kultúrájának ütközőzónájában született, Szent István választását a magunkénak érezve viszont már azt is felfedezhetjük benne, hogy ez az ősmítoszunk valójában a káros behatásoknak ellenállni képes magyar szuverenitás őserejét nyilvánítja ki.

1301-ben, III. András halálakor Ákos-nembeli István nádor még az utolsó aranyágacskánk elvesztéséről beszélt. Ez a darab mégis azt a reményt fejezi ki, hogy az Árpád-ház aranyágai még mindig körülöttünk ágaskodnak. A mű a leghíresebb magyar rockszvit, a Honfoglalás bevezető sorai előtt tisztelegve kiáltja ugyanis világgá, hogy azok az arany hajszálak még ma is megcsillannak. Hogy azok a gyermekek még ma is köztünk járnak. Hogy az a három csillag még ma is mutatja az utat. S hogy az a hit még ma is él. 

Írta: Toót-Holló Tamás

Közreműködik a Magyar Nemzeti Táncegyüttes

A(z) Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2023. december 16., Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

A király apja
Idős királyné
Fiatal királyné/Első Aranyhajú lány
Aranyhajú fiú
Tündér Ilona
Igazmondó juhász
Énekes regös
Bábjátékos
Második Aranyhajú lány

Alkotók

Hozzászólások