Színház

Az átnevelhetetlen

előadás, 2020.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Stefano Massini azonos című monodrámája és Anna Politkovszkaja Orosz napló című könyve alapján.

2006. október 7-én, moszkvai otthona előtt meggyilkolták Anna Politovszkaja újságírónőt. Politkovszkaja élesen bírálta az orosz vezetést az antidemokratikus kormányzás, a csecsen-orosz konfliktus háborúkkal történő rendezése, a csecsen terrorakciókra adott embertelen válaszlépések miatt. Soha egy pillanatra sem adta fel a küzdelmét egy demokratikusabb országért; sokak szerint politikai gyilkosság áldozata lett.

Stefano Massini, a kortárs olasz színház egyik legjelentősebb szerzője nem sokkal Anna Politkovszkaja halála után monodrámát írt az újságírónő cikkei és önéletrajzi feljegyzései alapján. Politkovszkaja utolsó munkája, az Orosz napló, 2018. végén Magyarországon is megjelent. E kettőből állítottuk össze az előadás szövegkönyvét, amelyből kiindulva Fullajtár Andrea kelti életre az elszánt és bátor, ám a rezsimmel szemben mégis védtelen újságírónőt, aki hol tárgyilagosan, hol döbbenten, hol humorral és iróniával beszél az általa átéltekről és látottakról.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2020. február 22., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások

6/10
kadimre 2020 márc. 02. - 21:59:37 6/10
A darab uzenetevel nem lehet nem egyet erteni. Anna Politkovskaya orosz ujsagirono meggyilkolasa felhaboritoan aljas cselekedet, mely ugyanakkor melyen szimbolizalja Putyin Oroszorszaganak bunozo jelleget, amely nagyon sok tekintetben hasonlit a mai magyar politikai allapotokra. A darab helyenkent megrazo, es amennyiben a cel az hogy a nezokben haragot es felhaborodast keltsen, akkor valoszinuleg eleri celjat. Ha viszont az estet mint intellektualisan elgondolkodtato szinhazi esemenyt probaljuk ertekelni, akkor sokkal kevesbe egyertelmu a siker. A rendezes viszonylag egyszeru, mar-mar agit-prop jellegu, didaktikus eszkozokkel sulykolja a nezokbe az uzenetet, hianyzik minden komplexitas, arnyaltsag es gondolati sokretuseg. Lehet hogy ez a darab jellegebol kovetkezik, de akkor is lehetett volna ez az eloadas kicsit erdekesebb es nemcsak erzelmileg, hanem intellektualisan is hatasosabb.