Színház

Az ismeretlen Kutatása - Hangmozdulat / Az üresség

előadás, magyar, 2011.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az Ismeretlen Kutatása egy alkotóműhely, ahol közösen gondolkozhat alkotó, koreográfus, táncos és a közönség arról, hogy mit is jelent az improvizáció a kortárs művészetben.
A műhely célja, hogy táncosok, koreográfusok elmélyülten kutathassanak választott témájukban, melyhez segítségül hívhatnak egy másik művészeti ágban dolgozó partnert.
A programmal azt is el szeretnénk érni, hogy mind a közönség, mind az alkotók közelebb kerüljenek az improvizációhoz.

Az őszi félévben két koreográfust, Dombi Katit és Rebecca D'Andreát választottuk ki pályázat útján, hogy dolgozzanak az alkotóműhelyben.


Dombi Kati/Ladik Katalin: Hangmozdulat

Dombi Kati és Ladik Katalin többlépcsős kutatásában a hang és a hallás játszik fontos szerepet. Ladik Katalin, a hangköltészet világában ismert alkotó előadóművész, sajátos stílusvilággal rendelkezik. A kísérletezésben olyan kérdések merülnek fel, hogy hogyan érthetünk meg, érezhetünk át egy szituációt csupán a hangélmény által, mely kizárja az értelmes beszédet. Különböző rejtett instrukciókat ad a nézőknek, így aktív szerepet szán a bemutató során. Ezáltal az alkotás folyamata új lehetőségeket vet fel a néző es az előadó viszonyrendszerében
Hangfelvétel: Kovácsovics Dávid
Külön köszönet: Kulcsár Viktória


Rebecca D'Andrea/Bolcsó Bálint: Az üresség

A quantum fizikában az üresség, az üres tér nem igazán létezik, mert folyamatosan tele van
apró hullámzással, ingadozással. Ebből a térből születik meg az anyag.
"Mint alkotó, az ürességet kutatom a színpadon és eszközként is használom az alkotói folyamatban. Mi történik, ha az improvizáció kiindulási pontja maga az üresség? Hogyan tudok kitörni ebből a nyugalomból?"

Rebecca D'Andrea (I) 2006-ban végzett koreográfus szakon a Dartington Művészeti Főiskolán. Tanult Emio Greco nyári iskolájában, együtt dolgozott Yasmeen Godder-rel. Több rezidencián is részt vett és tanult többek között Nigel Charnock-tól, Simona Bertozzi-tól, Kip Johnston-tól.
Hol Angliában, hol Olaszországban táncol, tanít és alkot új kontextusba helyezve a különböző művészeti ágakat. Az improvizáció, számára egy anyag létrehozásának eszköze és olyan kompozíciós forma, ami mindig irányt mutat az alkotói folyamatában.

A(z) MU Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. december 13., MU Színház

Stáblista:

Hozzászólások