Színház

Az ismeretlen kutatása - "Unmeasurable" (Mérhetetlen) / bodyScapes

előadás, magyar, 2007.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az ISMERETLEN KUTATÁSA közös gondolkodás arról, hogy mit is jelent az improvizáció a kortárs művészetben. Mit jelent alkotónak, koreográfusnak, táncosnak és mit jelent a befogadónak? Ezekre a kérdésekre építve áll össze a féléves periódusokra osztott program. 2007 tavaszára egy magyar és egy - pályázat útján kiválasztott - külföldi koreográfust hívtunk meg, hogy más művészeti ágban dolgozó alkotótárssal "járják végig" a program fázisait. Feladatuk, hogy válasszanak egy témát, melyet az improvizáció segítségével szednek szét, boncolgatnak, majd kísérletezve gyúrnak össze újra, akár egy új darabbá.


"Unmeasurable" (Mérhetetlen)

Kísérleti jellegű előadás melyben az alkotók párhuzamba állítják a színpadi mozgásművészetet az animációs filmek világával, ahol kapcsolat alakulhat ki az előadóművész és az animált képek, rajzolt figurák között.
Egy szobában egy nő kutat az emlékeiben, képzeletbeli figurákat rajzol a levegőbe - az emlékezetében sétál. Képzeletével játszik, majd lassan ráébred, hogy valójában a képzelete játszik vele.
Rövid etűdök láncolatából épül fel a darab, melynek központi témája a belső figyelem és az egyedüllét. Az alkotókat azok a kézzel nem fogható, szemmel nem látható dolgok foglalkoztatják, melyek a hétköznapi, a kollektív valóságon túlmutatnak. Gondolatok, kérdések melyeket önmagunkkal vitatunk meg.

bodyScapes

Játék a memóriával, mit látunk meg, mire emlékezünk, és mi kerüli el a figyelmünket. Kísérlet 'a szemünk előtt lejátszódó láthatatlan' megragadására videó és képek segítségével.
A koreográfiaelemek, variációk ismétlődésén és a rész-egész kapcsolatán alapuló kísérletben a nézők lehetőséget kapnak 'jelentéktelen' részletek megfigyelésére melyek a már megszokott -általában figyelmünket lefoglaló - egészet, a táncot alkotják.
Az alkotó célja, hogy a néző a kísérletező játék során kialakuló, kíváncsi - a részleteket is befogadni akaró - látásmódot ne csak a táncra, hanem a minket körülvevő világra is alkalmazza.

A(z) Bakelit Multi Art Center előadása

Bemutató időpontja:

2007. április 21., Bakelit Multi Art Center

Stáblista:

Hozzászólások