Színház

Az öreg hölgy látogatása

tragikomédia, 2 felvonás, magyar, 2003.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A XX. század egyik legérdekesebb és legjobban szerkesztett drámája, egyszerre meghökkentő, mulatságos, tragikus és komikus. Az izgalmas "pszichológiai kísérlet"-ben a bűn irtózata és a pénz hatalma küzd egymás ellen. Az öreg hölgy a végtelen gazdagság jelképe, a derék polgárok fejlődése a rideg erkölcsi szabályokhoz való ragaszkodástól az egyértelműen elkövetett bűnig szimbolizálja a pénz züllesztő erejét.

Elég borúlátó az író szemlélete; azt mutatja be, hogyan válik képlékennyé az erkölcs a gazdasági szükség hatására.

"Az öreg hölgy látogatása, amely valahol Közép-Európában, egy kisvárosban játszódik, s olyan ember írta, aki egyáltalán nem akarja magát elhatárolni ezektől az emberektől, és cseppet sem biztos abban, hogy a helyükben másképp cselekednék..."

Embereket írok le, nem bábfigurákat, cselekményt mondok el, nem allegóriát, egy világot építek fel, nem erkölcsi téziseket faragok, mint ahogy azt olykor híresztelik rólam, sőt még csak nem is szándékozom darabomat a világgal szembesíteni, mivel ez természetes módon magától is bekövetkezik, mindaddig, amíg a színházhoz közönség is tartozik." - vallja a szerző színdarabjáról.

A(z) Miskolci Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2003. október 10., Miskolci Nemzeti Színház

Stáblista:

Szereplők

Claire Zachanassian (multimilliomosnő)
Férjei (VII-VIII-IX)
Főkomornyik
Alfred Ill
Mathilde (a felesége)
Ottilie (a leánya)
Karl (a fia)
Polgármester
Helmesberger
Első polgár
Második polgár
Első asszony
Második asszony
Első sajtó-tudósító
Második sajtó-tudósító

Hozzászólások