Színház

Az ügy

bohózat, 2 felvonás, 2018.

Értékelés:

9 szavazatból
Szerinted?

„Korrupció sokféle van: létezik a falusias, hogy ne mondjam háztáji, mármár bukolikus korrupció; főleg természetben fizetik, s mint ilyen, jóformán nem is számít korrupciónak. Van aztán a kispályás megvesztegetés, ahol a csúszópénz származhat üzleti haszonból, vállalkozói nyereségből, örökségből, szóval, gyakorlatilag bármilyen szerzeményből. Azon az axiómán alapul, hogy szeresd felebarátodat mint tenmagadat; úgyhogy ha szereztél, osztozzál is – bár ez sem igazán megvesztegetés. De itt van a büntetőjogilag jegyzett, kikényszerített kenőpénz - na, ezt már a végső megsemmisítésig, a teljes csődig szedik! ... ráadásul a törvény alvó erdejének árnyékában, farkasvermek, kelepcék segítségével, amelyeket pont az igazságszolgáltatás állít az embereknek, és ezekbe zuhan bele nemre, korra, névre, okosságra, vagy ostobaságra való tekintet nélkül öreg és fiatal, gazdag és csóró... Ilyen csapda-jattot akarnak most öntől beszedni; ilyen farkasverembe hajszolja most a hivatal a lányát - fizessen!... Az isten szerelmére - fizessen! ... Pénzt akarnak lehúzni magáról - adja oda nekik!... Különben a bőrével együtt fogják lenyúzni önről - adja oda nekik!” (darabrészlet)
Alekszandr Vasziljevics Szuhovo-Kobilin (1817 - 1903) - néhány filozófiai tárgyú íráson kívül, mindössze három drámát írt (Krecsinszkij házassága, Az Ügy, Tarelkin halála), amelyek cselekménye részben, lazán összefügg, ám egymástól függetlenül is érthetőek és játszhatóak.
E trilógia keservesen mulatságos, húsbavágóan szellemes középső darabját mutatjuk be közönségünknek, amelyben egy tisztes polgár, abban a szent hitben, hogy az igazság mellette áll, felveszi a harcot a hivatallal és annak hivatalnokaival.

Szuhovo-Kobiilin személyes emlékek alapján írta drámáját, miután belekeveredvén egy bűnügybe, hét éven keresztül vizsgálat folyt vele szemben. "Ha nem lettek volna összeköttetéseim meg pénzem, már rég Szibériában gubbasztanék" - mondta a vizsgálat lezárása után. Az elhúzódó nyomozás alatt szerzett tapasztalatai táplálták gyűlöletig fajuló, mély ellenszenvét az orosz társadalom meghatározó, széles rétege, a hivatalnokok iránt.

Közreműködik - Csibiszov, Silo, Herz, Schmerz,Omega: Fröhlich Kristóf e.h., Rohonyi Barnabás e.h.,Lengyel Benjámin e.h., Major Erik e.h.,Váradi Gergely e.h.

A(z) Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

2018. december 19., Katona József Színház

Stáblista:

Hozzászólások

5/10
kaanmi 2019 máj. 27. - 20:50:49 5/10
Ez nem bohózat. De a darab sem igazán jó.
2/10
csuribuksi 2019 jan. 22. - 02:10:16 2/10
Erőltetett unalmas darab. Minden évben van kedvenc színházamban, a Katonában egy borzalmas darab, remélem, hogy ebben az évadban ez volt az,és a többi bemutató sokkal jobb lesz.
kertes 2018 dec. 23. - 09:26:54
Vajon elegendő-e egy darab sikeréhez, hogy áthallás van benne? Mert a múlt században írt dráma ugyanolyan lenyúlásról szól, amelyet itt nap mint nap tapasztalunk. A korrupció azért örök, mert a legdemokratikusabb intézmény: mindannyian élünk vele. Még az őszinte Muromszkij is megvesztegetésbe keveredett egy borjú erejéig. Ez akár mondanivalóként is megállná a helyét, de sajnos ilyet az egyszerű, giccses feldolgozás nem ad. Helyette sápadt burleszk poénok és túljátszott sematikus beállítások, egyszínű karakterek, rossz hivatalnokok, becsületes főnemesek és szerencsétlen buta vidékiek. És tapsol a nép....