Színház

Az ünnep

dráma, 2 felvonás, magyar, 2009.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az eredeti mű a dán Dogma-mozgalom kultuszfilmjének számított, amely bár lázadást hirdetett, valójában a konszolidált keretek közt zajló, modern marketing-elvárásoknak megfelelő életet tartotta elfogadhatónak. A darab szereplőinek élete szigorúan konvencionális keretek között zajlik, valamennyien társadalmi státuszuknak megfelelően, az elvárható szabályok betartásával élnek. Ezekhez a hagyományokhoz tartozik a családi bűnök eltitkolása - hiszen az nem tartozik a zárt közösségen kívül másra. A születésnapját ünneplő apa családi ünnepségre várja két megfelelően konszolidált gyermekét, de váratlanul betoppan a harmadik, a "tékozló fiú" is, aki feldúlja a család jól konzervált nyugalmát: bevallja, hogy apja őt, és öngyilkossá lett ikerhúgát kiskorukban megerőszakolta. A családi botrányt az apa védi ki, ő vezeti vissza őket a megszokott középpolgári nyugalomba, elvesztve közben családfői tekintélyét, amelyet a legmagasabb pozícióba jutott fiú vesz át helyette - nyugodtan nevezhetjük amolyan "bársonyos" nemzedékváltásnak is az akciót. A darab bővelkedik kriminál-elemekben is, amely finoman és decensen hálózza be az amúgy lassan változó cselekményt. Az eredetileg forgatókönyvnek készült műből David Eldridge írt drámát, amelyet Hamvai Kornél fordított magyarra.

A(z) Pécsi Nemzeti Színház előadása

Bemutató időpontja:

2009. január 23., Pécsi Nemzeti Színház

Stáblista:

Hozzászólások

verdeleth 2009 jún. 21. - 01:51:46
ja a Dogvillerõl hallottam hogy játsszák de sajnos Pécsen nem, pedig nagyon megnézném, fõleg mert maga a film is színpadszerû, kíváncsi vagyok, milyen pluszt ad
Redfield 2009 jún. 20. - 17:32:28
Nem, és a Dogville-t sem, pedig valamelyiket megnézném még. Amúgy amit én láttam, abban meg nem volt három felé osztva a színpad, hanem azt a részt amirõl te beszélsz egy "helységbe" nyomták össze, hogy vicces legyen. Az ember azonnal nem is jönne rá, hogy ez most 3 különbözõ szoba akar lenni, mert mindenki ugyanott van. Erõltetett.
verdeleth 2009 jún. 20. - 17:26:13
én a pécsit láttam a pestirõl nem tudok nyilatkozni A pécsi egyébként más volt, és nagyon sok jó megoldás volt, pl párhuzamos monológok 3felé osztott színpadon (mintha egy háromfelé osztott képsík lenne - kicsit nehéz így leírni :)), de az eltérésektõl függetlenül is nagyon jó adaptáció volt, persze filmben sokkal jobban tetszett, mert elõbb láttam Egyébként a Hullámtörést is láttam, azt egy pesti színház produkciójában. Azt nem láttad véletlenül?
Redfield 2009 jún. 20. - 15:38:20 Előzmény verdeleth
Oké, nem néztem meg, hogy melyik színház elõadása, szóval passz, hogy ez milyen volt, de amit én láttam itt Pesten, arra értettem a kritikát.
Redfield 2009 jún. 20. - 15:34:50 Előzmény verdeleth
Nekem nem tetszett. Egyrészt a film a Dogme szabályok keretei közt készült, és az valahogy színháziasabb érzést kölcsönzött neki, mint ez a színdarab, amit azzal ellentétben "érdekes" zenei aláfestésekkel próbáltak meg feldobni. Zavart még, hogy a reklámmal ellentétben szinte egytõl egyig ugyanaz volt, mint a film, a kreativitás abban jött ki, hogy még a legnehezebben adaptálható jeleneteket is megcsinálják színpadon. A színészek se nagyon találták a helyüket benne... Ha valami hollywood-i látványfilmhez mérném, szóba jöhetne az, hogy elfogult vagyok, de korrektebb megvalósítást vártam ettõl a darabtól, vagy ha azt nem, hát annyit legalább, hogy önállóbb legyen.
verdeleth 2009 jan. 27. - 01:34:11
Érdemes megnézni, mert majdnem olyan megrázó mint az eredeti film, a Születésnap. A szereposztás, díszlet is tökéletes, és már régen láttam, hogy a színészeket ennyire megviselne egy darab.