Színház

Bábok

színpadi játék, magyar, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Bábok című színházi játék középpontjában a szabadság és a kompromisszumok témája áll. A szabadság kapcsán a felelősségről, a kötelességekről, a szabályokról és az elvárásokhoz való alkalmazkodásról gondolkodnak közösen a színész-drámatanárok és a résztvevő fiatalok. A program középpontjában (fókuszában) a következő kérdés áll: Mire képes, mire hajlandó az ember azért, hogy megfeleljen másoknak?

A résztvevő gyerekek a színházi tér (játéktér) közepén foglalnak helyet, a színész-drámatanárok közöttük játszanak, majd szerepből lépnek kapcsolatba a fiatalokkal. A résztvevőknek lehetőségük van arra, hogy a szereplőktől kérdezzenek, elmondják nekik a véleményüket, vitatkozhatnak, tanácsot adhatnak nekik. A színházi játék bizonyos pontjain arra is lehetőségük van, hogy bizonyos szerepeket magukra vegyenek, és így tegyék próbára elgondolásaikat, így alakítsák a történetet.

A foglalkozásban szereplő színházi jelentek Georg Büchner szövegei, a csoport és Viski Dorottya improvizációi alapján születtek.

"Úgy ásít rám az életem, mint egy nagy ív fehér papír, tele kéne írnom, de egy árva betűre sem telik tőlem!" (G. Büchner)

A(z) Káva Kulturális Műhely előadása

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2013 febr. 14. - 10:38:18 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu
BÁBOK  Káva Mûhely MU Színház

Másfél évtizede iskolásoknak játszik a Káva, interaktív elõadásai az igazi színházi élmény mellett beleszólni és játszani is engedi nézõit. Az Apalabirintus, a Digó, a Gubanc alapdarabok, nagyrészt elsõ színházi beavatók a serdülõknek. Mostantól fogva bázisuk, játszóhelyük az alternatív MU Színház-ban van. Óriási nyitást jelent ez a szakma és a közönség felé, jobban szem elõtt lesz és az elõadások a felnõttek számára is láthatóak lesznek.
Mindenkire ráfér egy kis bevezetés az aktív véleményformálásba: a produkció szüneteiben a nézõk kitárgyalhatják a szereplõk problémáit, alakíthatják a szituációkat, befolyá-solhatják további színpadi sorsukat.
A februári sajtótájékoztató résztvevõi azon melegében be is ültek a Bábok-ra, mely egy királyfi viszontagságain keresztül világította meg a felnõtté válás, az önállósodás, a kamaszkori identitáskeresés nehézségeit.
A Fõudvarmesternõ, a káprázatos szuggesztivitású Milák Melinda új beosztottját oktatja az udvari protokollra, õk ketten próbálják beöltöztetni a durcásan ellenálló trónörököst, aki folyamatos sértegetésekkel, megalázó módon lázad a kényszer ellen. A közönség két csoportra válik, az udvarhölgyek igazukról gyõzködik az egyiket, míg Kardos János, a burokban született herceg, viselkedésérõl vitázik, további ténykedéséhez pedig segítséget kér a hallgatóktól. Kitörni? Alkalmazkodni? Elfogadni? Elmenekülni? -sorjáznak a kérdések,
ám a játékban új szereplõ jelenik meg.
Gyombolai Gábor vagabund világcsavargó, a zöld pázsiton a legelészõ tehénrõl filozofál, ráismerünk Büchner Leonce és Lénájának felejthetetlen soraira. Bizsergetõen zsongnak bennünk az el nem hangzó mondatok is, a "pokol csak a kontraszt kedvéért van", vagy a
"válasszunk egy kényelmes relígiót", de a szabadság távlatai így is megnyílnak az útkeresõ királyfi számára. Hiába sikerül végre beöltöztetni, hiába vágja oda lesújtó véleményét az öntudatára ébredõ udvarhölgy, a vaskosan szókimondó Romankovics Edit, a királyi sarj
nem fogadja el a koronát, hátat fordít a belénevelt rendnek. Nem tudjuk, milyen lesz a sorsa, de lehetõséget kapunk a saját választásaink végiggondolásához.
Színháznak elsõrangú, pedagógiának életfontosságú, élménynek pazar! Jó lenne kisiskolásnak leanni és már korán így ismerkedni meg a színházzal, így szembesülni a még csak homályosan felderengõ létkérdésekkel.
Nagyon jó helyre került a Káva Mûhely, reméljük, többi produkciójuk is látható lesz itt a MU Színházban a nagyközönség számára, - biztos, hogy utána mindenki egybõl elhozza a gyerekeket is.