Színház

Bál a Savoyban

operett, 3 felvonás, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ábrahám Pál méltán világsikert aratott operettje Nizzában játszódik. Most érkezett haza nászútjáról a Faublas házaspár. Henry de Faublas márki és neje a szép Madeleine a kiadós mézeshetek után is irigylésre méltóan imádják egymást. Csakhogy váratlanul közbeszól a férj kissé viharos múltja La Tangolita, brazil táncosnő személyében. A márki szakításkor kitöltetlen váltót nyújtott át a művésznőnek, ami egy bármikor beváltható, éjszakai együttlétről szól. S ezt a tartozást La Tangolita a Savoy Hotel nagyszabású bálján óhajtja beváltani. Madeleine - megsejtve a dolgot - ugyancsak megjelenik a szóbanforgó bálon, méghozzá könnyűvérű csábnő formájában. S hogy még nagyobb legyen a bonyodalom, a szerelmi kavarodásba keveredik Daisy Parker, Madeleine Amerikából érkezett unokahúga, aki mellesleg inkognitóban sikeres zeneszerző, valamint a márki barátja, Musztafa bej, a párizsi török nagykövetség attaséja. S persze ha operett, akkor nem maradhat el a mindig happy end-del végződő szerelmi történet, és a sok humorral, komikummal tálalt félreértés, bonyodalom.

A Bál a Savoyban című operettet 1932 karácsonyán mutatják be a budapesti Magyar Színházban, de ezt egy európai premierhullám előzi meg. A szövegkönyv szerzői a sikeres bécsi szerzőpáros, Grünewald és Beda, művüknek nagyszerű magyar fordítása Heltai Jenő munkája. Lázár Mária, Harmath Hilda mellett ott énekli az elhíresült slágert Törzs Jenő: "Toujours l'amour, egy hölgy és egy úr, az élet kettesben de szép..." Musztafa bej szerepének feledhetetlen figuráját Kabos Gyula játssza, míg a félszeg ügyvédet Rádai Imre, a női jazzkarmestert Rökk Mária alakítja.
Ábrahám Pál megtette azt, amire kevesen képesek: zseniálisan ráérzett kora hangvételére, operettjeiben sikeresen vegyítette az egzotikus (spanyolos, keleties, oroszos, magyaros stb.) színeket a mindent elsöprő jazzdivattal. Sikerének titkai közé tartozott az is, hogy legjobb számait eredetileg szöveg nélküli tánczeneként is megírta, előre gondolva a hanglemezre, a rádióra és a táncparkettre - az operettsiker új zálogaira.

A(z) Kolozsvári Magyar Opera előadása

Stáblista:

Hozzászólások