Színház

Balassi Táncegyüttes és a Forrás Néptáncegyüttes

táncelőadás, magyar, 2016.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Immár hagyomány, hogy a sorozatban való fellépésre két országos néptáncfesztivál különdíjasait hívjuk. Ezúttal a 2015. évi Szolnoki Országos Néptáncfesztivál különdíjasa, a békéscsabai Balassi Táncegyüttes mellett a százhalombattai Forrás Táncegyüttes lesz vendégünk.

Balassi Táncegyüttes

Az Örökösen Kiváló Együttes díjjal jutalmazott Balassi Táncegyüttes 1947-ben alakult. Külföldi és belföldi fesztiválokon számos jelentős díjat nyert. A színpadi néptáncelőadások mellett rendszeresen közreműködik színházi produkciókban is. Utánpótlását, alapfokú művészetoktatás keretein belül a Hétpróbás Néptánciskolája biztosítja, jelenleg több mint 500 tanulóval. Házigazdája a kétévente megrendezésre kerülő Országos Aranysarkantyús és Aranygyöngyös Szólótáncfesztiválnak.

Az együttes mindenkori repertoárját kifogástalan folklorisztikai tudással készített koreográfiák alkotják, melyeket a tájegységnek megfelelő népviseletben mutatnak be. Kaleidoszkópszerű műsor-összeállításaiban megtaláljuk a Magyarországon élő nemzetiségiek táncait is.

2013-ban Békés megye Príma díját kapta Magyar Népművészet kategóriában. Az elmúlt évben a 23. Szolnoki Országos Néptáncfesztiválon ifj. Mlinár Pál Koreográfusi III. díjban, a táncegyüttes a Hagyományok Háza különdíjában részesült. A XXVII. Kállai Kettős Néptáncfesztiválon ifj. Mlinár Pál Alkotói Különdíjat, a Balassi Táncegyüttes Együttesi Nívódíjat kapott.

Az együttes művészeti igazgatója: Mlinár Pál
Művészeti vezető: ifj. Mlinár Pál
Szakmai munkatársak: Mlinár Péter, Mlinár-Kőrösi Katalin, Falusi László, Lenkefi Zoltán
Állandó kísérő zenekara a DŰVŐ Együttes

Forrás Néptáncegyüttes

A Forrás Néptáncegyüttes 1984-ben alakult Érden, majd 1985-től helyezte át székhelyét Százhalombattára. Az elmúlt évtizedekben az együttes olyan meghatározó művészeti közössége lett a városnak, amely az iparvárosi környezet ellenére képes volt meghonosítani a néptáncot és a népművészetet. 1991-ben jött létre a Magyarok Öröksége Alapítvány azzal a céllal, hogy az együttes működési hátterét biztosítsa. Az alapítvány kuratóriuma 2003-ban önálló művészeti iskolát hozott létre a város segítségével (Pesovár Ferenc Alapfokú Művészeti Iskola), amelynek Százhalombattán, Érden, Diósdon, Tárnokon több mint háromszáz növendéke van 6 éves kortól 18 éves korig, biztosítva a Forrás Néptáncegyüttes utánpótlását. A Forrás Néptáncegyüttes repertoárján a Kárpát-medencei magyarság táncai mellett nagyon fontos szerepet kap a szülőföld, a hazai tájegység, a Mezőföld hagyományainak megtartása és bemutatása. Az együttes 1994 óta rendelkezik a legmagasabb hazai minősítési fokozattal (arany I.), amelyet 1998-tól két évenként hét alkalommal védett meg a Martin György Néptáncszövetség minősítési rendszerében. Munkáságával elnyerte a Pest Megye Kultúrájáért a Pest Megye Népművészetérét, a Százhalombatta Kultúrájáért díjat, illetve 2013-ban a Csokonai-díjat is. Az elmúlt években 52 országban képviselte az együttes Magyarországot külföldön, Európán kívül Amerikában, Mexikóban, Argentínában, Japánban, Tajvanon, Venezuelában, Uruguayban, Egyiptomban, Dél-Koreában, Szíriában és Kínában. 1994 óta szervezi a Forrás a legjelentősebb hazai nemzetközi folklórfesztivált (Summerfest), amelyen minden évben közel húsz ország vesz részt a világ minden részéből.

A(z) Hagyományok Háza előadása

Hozzászólások