Színház

Becket avagy Isten becsülete

színmű, 2 felvonás, magyar, 2005.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A szerző, aki akkor már több mint negyven éve publikált, világsikerű színdarabokat írt, és a modern francia irodalom egyik vezető személyiségének számított, 61 éves korában, 1971-ben nyerte el élete első irodalmi díját, a Prix Brigadier-t, amelyet a francia színházak műszaki dolgozói szavaznak meg évente egy-egy kiemelkedő színházi személyiségnek. Ennél jobban semmi sem jelzi ellentmondásos személyiségét, életét. Volt aki bulvárszerzőnek tartotta, mások a modern francia dráma egyik megteremtőjének.

Legtöbbet játszott, leghíresebb drámáját a Becket avagy Isten becsület-ét 1959-ben írta. A címszereplő, Thomas Becket, mikor megleli azt az ügyet, amelyre érdemes föltenni az életét is, következetesen megy végig útján egészen a vértanúságig. A király, aki korábban társa volt
ivászatokban és nagy murikban, értetlenül áll változása előtt, halálát megpróbálja manipulálni, és saját hasznára fordítani, de sikertelenül. Becket a nagy, modern, önmaguk és a nagyobb társadalmi igazságot képviselő hősök nem túl népes családjának tagjai közé emelkedik.

A(z) Soproni Petőfi Színház előadása

Bemutató időpontja:

2005. február 12., Soproni Petőfi Színház

Stáblista:

Szereplők

Becket Tamás
Az érsek
Gilbert Folliot (londoni püspök)
Az oxfordi püspök
A yorki püspök
Angol báró I.
Angol báró II.
Első francia báró (Második inas)
Második francia báró (Első inas)
A bíboros
Az anyakirályné
A királyné
Lajos király
A paraszt fia (Arundel grófja)
Paraszt (Idősebb testőr)
Parasztlány
Francia lány

Alkotók

Hozzászólások