Színház

Békeidő

színmű, magyar, 2013.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A Békeidő Hajdu Szabolcs rendező és a temesvári társulat majd egy éves munkafolyamatának eredményeként jött létre. Az a szereplők ötleteinek és improvizációinak felhasználásával született előadás, Langermannt az írót helyezi a cselekmény középpontjába, aki legújabb könyvének megjelenése után felkérést kap egy színdarab megírására. Apja közeli halála, a temetés körüli hercehurca, az egyensúlyát vesztett család rejtett konfliktusai és a fojtogató társadalmi légkör nem kedvez az alkotáshoz szükséges nyugalom állandósításához. A vállalt feladat egyre nagyobb teherként nehezedik Langermann vállára, irreális, végzetes méreteket öltve. A Békeidőben egy olyan világ tárul elénk, amelyben egy alkotó ember útját követhetjük nyomon, s vele együtt arról a közegről is erőteljes képet kaphatunk, amelyben létezni próbál, legyen az a szűk családi, baráti kör, vagy a szélesebb társadalmi réteg.

Hajdu Szabolcs a több nemzetközi díjat is elnyert budapesti rendező szerzőként és színészként is megjelenik az előadásban. A speciális térben játszódó előadás létrejöttében a rendező és a temesvári társulat színészei mellett a nemzetközi szinten is elismert képzőművész, díszlet- és jelmeztervező Iuliana Vîlsan is közreműködik, ugyanakkor a stáb tagjai között szerepelnek a rendező állandó munkatársai, az erdélyi származású Török-Illyés Orsolya és Szabó Domokos színművészek, illetve Nagy András operatőr, aki fénytervezőként játszott jelentős szerepet az előadás képi világának kialakításában.

Az előadás létrejöttét megelőző, de azt mindenekelőtt megalapozó munkafolyamat során az alkotóknak lehetőségük nyílt nem csak egymás megismerésére, de azoknak a színpadi és kommunikációs formáknak a kutatására is, amelyek a műhelymunka során az előadás "végső formájának" alapjait adták. A bemutatóval azonban nem zárult le az előadás alakulásának folyamata, hiszen a megírt szövegek és a nonverbális jelenetek mellett az előadás jelentős részét képezik az éles improvizációk is, amelyeknek köszönhetően az előadás folyamatosan alakul, jelenidejűsége hangsúlyosabbá válik, hisz bizonyos pillanatok, jelenetek előadásról előadásra a nézők előtt születnek meg.

A Békeidőt, amely a bemutató óta több neves országos és nemzetközi fesztiválra is meghívást kapott, a 2012/2013-as évad legjobb előadásának kategóriájában, Iuliana Vâlsan díszlettervezőt, pedig az előadás díszletéért jelölték a Színikritikusok Díjára.

A(z) Csiky Gergely Állami Magyar Színház előadása

Stáblista:

Hozzászólások

Bolond Pierrot 2013 okt. 30. - 23:15:53
Elõzõ színdarabja (Nem kíméld, akiket szeretsz!) zseniális volt, azóta is élnek bennem a képei... Izgalommal készülök erre is!