Színház

Bizánc

színmű, 2 felvonás, 2018.

Értékelés:

7 szavazatból
Szerinted?

Herczeg Ferenc egyik legtöbbet játszott, mesterien szerkesztett történelmi színműve 1453. május 29–én zajlik, Konstantinápolyban, a keleti keresztény birodalom központjában, azon a napon, amikor a város, s vele a birodalom elbukik. A világtól elvonult Konstantin császár és a világot a saját hasonlatosságára formáló Mohamed, török szultán közt folyik a harc a hatalomért. Vajon miért esik el, miért válik a mohamedán invázió martalékává a keresztény birodalom? Az erőszakos betolakodókkal szemben kevésnek bizonyul a megbocsátást hirdető keresztény kultúra? A történelem ismétli önmagát; párhuzamos helyzeteket teremt, hiszen ma is ezt a veszélyhelyzetet éljük újra. A bizánci birodalom végjátéka ez, ahol mindenki, aki meg akarja menteni az életét, az új uralkodó, Mohamed mellé áll. A mohamedán haderő azonban oly sikeres, hogy elpusztít mindent, ami a régi kultúrából marad, legyen az ember, tárgy, vagy vallási kegyhely. Két politikai rendszer és hitvilág összeütközése zajlik, melyből nem lehet tudni, hosszú távon ki kerül ki győztesen: a régi, vagy az új, a hangos, vagy a néma, az erőszakos, vagy a belenyugvó…

A(z) Újszínház előadása

Bemutató időpontja:

2018. február 23., Újszínház

Stáblista:

Szereplők

Konstantin császár
Iréne császárné
Notarasz, fővezér
Spiridion, főkamarás
Laszkarisz, tengernagy
Lizánder, költő
Korax, író
Zenóbia, udvarhölgy
Leonidász
Murzafosz, kalmár
Giovanni, zsoldos
Ahmed khán
Lala Kalil
Demeter nagyherceg /Matteo
Krátesz, filózófus
Nerio/Dukasz, népszónok

Alkotók

Hozzászólások

5/10
prukuty 2020 márc. 06. - 23:11:37 5/10
Sajnos, nem tetszett az előadás. Sokkal többre, jobbra számítottam. Azt most nem feszegetem, hogy miért kellett ennyire modernizálni a darabot, mert ez ízlés dolga. Így egy kicsit nehezen tudtam egy ötszáz valahány évvel ezelőtti történetbe beleélni magamat, de ez legyen az én bajom. Nem tetszett, hogy sok esetben nem hallottam a szöveget, mert suttogtak. Tudom, van olyan, hogy súgva kell elmondani valamit, de attól még szerettem volna hallani. A világítás is elég különleges volt. Nem egy esetben mindenhová világítottak, csak éppen arra nem, aki beszélt. Ha mégis, akkor föntről, függőlegesen, hogy a feje búbját jól láthassuk, csak éppen az arca maradt sötétben. Nem fogom ajánlani senkinek a megtekintését.
1/10
iustitia6605 2018 nov. 11. - 22:22:26 1/10
Ebben a feldolgozasban Herczeg Ferenc dramaja silany kormany-kozeli propagandava alacsonyodik, ami talan nem is meglepo az Uj Szinhaz jelenlegi inkarnaciojaban. A darab egyetlen kibogozhato ertelmezese hogy a torokok gyozelme es Bizanc bevetele 1453-ban metaforikusan a nyugati keresztenyseg jelenlegi gyengeseget, dekadeniciajat es az iszlam ternyeresenek veszelyet hangsulyozza. Akinek meg nincs elege az szakadatlan populista kormanypropagandabaol mely ezt a demagog allitast sulykolja allandoan, akar meg is nezheti a darabot ha szukseget erzi hogy szinhazban is ugyanezt hallja. Pedig eredeti ertelmezeseben a drama a szazadfordulo koruli milleniumi evek ures, onmagat unneplo, korrupt, magyarkodo de ugyanakkor kepmutato tarsadalom kritikajanak is tekintheto. Es ennek az uzenetnek is lehetene valami relevanciaja talan a jelenlegi korszakban… Egyebkent, a szinpadkep es jelmezek modernek, a rendezes eleg gyermeteg, sok a szaladgalas le es fel egy teljesen celtalan de nagyon magas acel lepcsorol, a nagyobb erzelmi hatast inkabb fulsiketito zenei betetek szolgaljak, rengeteg a szinesz es sokat kiabalnak es gesztikulalnak. Sajnos az Uj Szinhaz jelenlegi szinvonala csapnivalo… nagyon kar!