Színház

Black comedy

előadás, magyar, 2016.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

A világhírű angol drámaírót, Sir Peter Shaffert itthon az Equus és az Amadeus alkotójaként ismerjük. A nagyreményű ifjú még nem volt 30 éves, amikor1965-ben kihúzta írógépéből a Black Comedy utolsó oldalát.
Egy ifjonti, jókedvű ötletből született a komédia. Ha a darabban sötét van, a színpadon akkor van világos, és fordítva. Amikor a cselekmény elindul, nem látunk semmit. Csak hangokat hallunk, egy nőét és egy férfiét. Brindsley, a pályakezdő, modern szobrászművész és menyasszonya, Carol éppen rendezgetik a lakást, mert fontos vendégeket várnak: Carol édesapját és egy gazdag műgyűjtőt. Előbbitől atyai áldást remélnek, utóbbitól szoborvásárlást. Fel kell dobni a szegényes miliőt, ezért a szomszédból lopnak át titokban divatos bútorokat, a tulajdonos tudta nélkül. A vendégek helyett azonban totális áramszünet köszönt be. Vagyis világos lesz. Látjuk, amit a szereplők szerepük szerint nem: a sötét szobában játszódó eseményeket.
Ahol Brindsley nem csak a menyasszonyát ölelgeti, hanem a váratlanul betoppanó korábbi szerelmét is, ahol a házban lakó vénkisasszony leissza magát, az ezredes apósjelölt a sötétség leple alatt vidáman piszkálja az orrát, és ahová a bútorait mániákusan féltő, hiperérzékeny szomszéd, valamint a milliomosnak hitt villanyszerelő is befut, nem beszélve magáról a várva várt műgyűjtőről.
Ahogy újabb és újabb szereplők kapcsolódnak be a kaotikus őrületbe, sűrűsödnek a komikus helyzetek, pláne, amikor Brindsley és Carol megpróbálják észrevétlenül visszacsempészni a szomszédba a ?kölcsönvett" bútorokat...

A(z) Gárdonyi Géza Színház előadása

Bemutató időpontja:

2001. december 9., Gárdonyi Géza Színház

Stáblista:

Szereplők

Brindsley Miller
Carol Melkett
Melkett ezredes
Miss Furnival
Harold Gorringe
Schuppanzigh
Georg Bamberger

Hozzászólások

1/10
kadimre 2017 febr. 21. - 00:01:29 1/10
A Gardonyi Geza szinhaz melyrepulesben van miota Blasko Balazs lett az igazgato. Mig regebben komoly, gondolatebreszto es intelligens eloaodasokat lattunk itt, az utobbi idokben csak gyengeelmeju bohockodas folyik, mintha az igazagato ugy gondolna hogy videkre jo lesz ez is? Peter Shafer \'Black comedy\'-je tokeletesen illusztralja ezt a fajta igenytelenseget es a kozonseg lenezeset. Ez lehetne egy intelligens vigjatek is, de e helyett, olcso bohockodasba fajul az egesz. A rendezes teljesen koncepciotlan es derivativ, a szineszek a helyzetkomikumra jatszanak, meg sem probaljak a karakterekben rejlo humort kiaknazni. Oszinten szolva, bosszanto hogy egy muvelt kozonseggel es joi lehetosegekkel megaldott szinhaz ilyen csapnivalo szintre sullyedt. Ennel sokkal tobbet varunk!!