Színház

Blick Théâtre: [hullu]

újcirkusz, 2017.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Autista emberek szemével a világ újcirkusszal és bábokkal

Bábbal és illúzióval teszi átélhetővé az autisták világát a Trafóba érkező következő újcirkusz előadás. A [hullu] alkotói mentális betegségeket és fejlődési rendellenességeket tanulmányoztak produkciójukhoz, kutatási eredményeiket pedig káprázattá alakították. Az előadás olyan világba ereszti be nézőit, ami másként hozzáférhetetlen volna. Ez a világ költői és különös: furcsa, dermedt arcú lények válnak egy kicsit bogaras lány igaz társaivá benne.
Ha nincsenek eszközeink környezetünk megértésére, akkor a világ varázslatos, meglepő és megfejtendő hellyé változik. Ilyen a Budapestre érkező [hullu] valósága is. Az előadás címe egy finn szó, ami a normalitástól való elmenekülést, a szokatlan világlátást jelenti. Az előadás ötlete a produkció különc hősét alakító Johanna Ehlerttől származik, akinek kiinduló kérdésfelvetése az volt, hogy vajon miért olyan nehéz ma elfogadni azokat az embereket, akik egy kicsit mások. Vajon a fejlődési rendellenességben szenvedők nem értik a társadalmat, vagy a társadalom nem érti meg őket? Mi okozza a súlyosabb szenvedést: az őrület vagy a másság?
A produkció az újcirkusz, a bohócmesterség és bábeszközökkel segít belehelyezkedni az autista emberek világlátásába, hogy kevésbé tekintsünk rájuk idegenként. Ahhoz, hogy tényleg hitelesen mutassák meg ezt a másfajta, különleges világlátást, az alkotók mélyreható kutatást folytattak az autizmusról, melyeknek eredményeit az illúziókeltő eszközök megválasztásában is felhasználták. A darabban felbukkanó bizarr, ember alakú, de mégis tárgyjellegű lények kifejezéstelen arca is erre reflektál. Emberi kezek és lábak, faarc úgy jelennek meg, ahogyan az autista emberek láthatnak másokat: dekódolható mimika nélkül. Ezeket a bábokat az ötletgazda, Ehlert készítette, aki cirkuszos létére egyéb területeken bizonyított tehetségéért több kitüntetést is kapott ? báb, maszk és tervezői munkásságért kapta a legtöbb elismerését.
Az előadást ugyan leggyakrabban újcirkusz kategóriába sorolják, de nem láthatunk benne sem artistákat, sem bámulatos fizikai teljesítményeket. Az alkotók magas szintű cirkuszi tudásukat az illúziókeltésben, a varázslatban kamatoztatják. A [hullu] nem a gravitációt, hanem a reális valóságot hazudtolja meg.

A Blick Théâtre-t Johanna Ehlert és Loic Apard alapították, akik már 18 éve együtt dolgoznak. Korábbi előadásaikban olyan témákat kutattak, mint a gonoszság, vagy azt, hogyan viselkedik az ember nehéz szituációkban, például háborús helyzetben. Ezekre a kérdésekre pedig mindig finom, érzékeny és ítéletmentes válaszokat mutatnak fel az emberi természetről.

A(z) Trafó előadása

Bemutató időpontja:

2017. május 5., Trafó

Hozzászólások

10/10
toronyház 2017 máj. 06. - 08:34:29 10/10
Húsz éve koptatom a színházi küszöböket, még soha nem kaptam ehhez fogható élményt.

Fantasztikus, emberi, nagyon is emberi...

Nagyon bízom benne, visszahozzák még, ezt látni kell!!