Színház

Blokkoló

előadás, magyar, 2014.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Itt van kilenc fiatal. Újpalotaiak. Telepi srácok. Tegnap az egyikük leült melletted a buszon, hallgattad a telefonbeszélgetését. A másiknak majdnem nekiszaladtál a zebrán, és volt, aki előtted fizetett a kasszánál. Máris emlékszel. Itt van kilenc fiatal a lakótelepről, kilenc hétköznapi történet, kilenc nem hétköznapi élet. Nyírpalota út 53. Gyere és csöngess fel! Valamelyikük biztosan beenged.

A három hónapos próbafolyamat alatt a fiatalok saját történeteiket mesélték. Őszintén, nyíltan osztották meg érzéseiket, mindennapi élményeiket. A történet saját szavaikból, saját élethelyzeteikből épül, tapasztalt háttérstáb irányítása mellett, akik mindig tudják, hogy provokáljanak. Mert itt nincs felesleges duma. Blokkoló. Közösségi színház panelben.

A(z) KOMA Bázis előadása

Bemutató időpontja:

2014. december 14., KOMA Bázis

Stáblista:

Hozzászólások

10/10
FElepHánt 2014 dec. 16. - 12:19:00 10/10
FeHér ElepHánt Kulturális Ajánló Portál www.toptipp.hu

BLOKKOLÓ---Zrínyi Gál Vince---KOMA Panelszínház

Két gimis lány a szûk panelszobában. Suliról esik szó, fiúkról, bulizásról. Schmiedmeszter Adrienn és Almási Virág lendületes átéléssel játszik, újra is kezdenek egy jelenetet, másodjára keményebb téma kerül terítékre. Pompás koreográfia finoman érzékelteti a homoerotikus légkört, a csattanó: "Terhes vagyok!". "Megtartjuk,"/?!?/ - a fantasztikus reakció
a több helyszínes, egész estés produkción végiggyûrûzõ konfliktust indít el.
Zrinyi Gál Vince a KOMA élén most fiatalokból álló csapattal dolgozik. A témákat az õ saját élményeik hozzák, melyekbõl a rendezõ és a dramaturg Mattyasovszky Zsolnay Bálint épít sokszálú, összefüggõ szerkezetet. A dialógusok is a tizen-huszonévesek stílusát tükrözik, elvenen eredetiek, ezért is tudják ennyire hitelesen mondani.
Az újpalotai panelház két pöttöm lakásában négy jelenet, kilenc szereplõ, húszpercenként baktatunk át az egyik lakásból a másikba. El is férünk vagy tízen, a nézõk csoportjai követik egymást, a jeleneteket permanensen játsszák. Igen komoly a logisztika, ugyanis az egyes szereplõk több helyszínen is felbukkannak, mégis mindig pontosan érkeznek egyik pontból a másikba.
Fiúk a lövöldözõs játék képernyõje elõtt, laza diskurzus, majd féltékenységi szcéna, amelyet Lipovetz Réka énekkel, Papp Tibor gitárral old átmeneti békévé. A zegzugos szerelmi téboly igencsak meghatározó az ifjúság életében, Katona Krisztina heves bizonytalanságban szakít az inkább mosogatásban jeleskedõ álmacsó Blaskó Marcell-el, hogy végül kosarat kapjon a barátságot mindennél többre tartó, igazi kemény legény Csoknyai
Henrik-tõl.
Életszagúak, izgalmasak a képek, felszabadult természetességgel, saját tapasztalatból építik figuráikat a játszók, percek alatt többet tudunk meg róluk, mint egész eddigi életünkben. Pirityi Emese jelmezei sokat segítenek a karakterek formálásában, egy bézbólsapka, egy lánc, egy kendõ, vagy a jellegzetes színek találó ütköztetése szinte névjegyként szolgál. Az átmenetileg hajléktalan Nagy Attila állig gombolt tolldzsekiben bolyong a ba-
ráti lakások között, fõleg melegedni tér be mindenhová.
Végül összefutnak a szálak, az izmozó Urbán Gergely megdöbbenve forgatja a terhességi tesztet, dermedten hallgatja alig néhány hónapos kapcsolt része és az élesszavú barátnõ gyalázkodásait. Mi meg, a környékbeli nézõk és a minden újra fogékony kíváncsiak lenyûgözve nézzük õket, hogy aztán a "Titokszobá"-ba bújva kamerába suttogjuk elragadtatásunkat. Mert még az is van a KOMA Panelszínház Nyírpalota-utcai rejtekhelyén!