Színház

Bölcs Náthán

előadás, magyar, 2008.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Ritka, még a drámairodalom kincsei között is kivételes lehetőséget kínál Lessing Bölcs Náthán című drámája.
Az ember igazság kereső vágya olthatatlan.
Míg igazságát sajátjaként szeretné birtokolni, fegyverként használja eszközül, hol védekezésre, hol támadásra; így kudarca elkerülhetetlen. Vallási-, faji-, nemzeti-, családi közösségek tagjaiként, így vagyunk azok, akik vagyunk.
Civilizációnk, kultúránk egyszerre átok és áldás.
Mi az ember? Ki vagyok én? Ismerd meg önmagad! - hangzik a sok ezer éves, immár átélhetetlen közhellyé silányított igazság.
Minden igazságot ismerünk. Kiváló képességgel használjuk ezeket önigazolásul vagy hivatkozási alapként, de életünket előítéleteink, korlátozó hitrendszereink között, méltóság nélkül éljük.
Lessing drámai költeménye misztérium; az átkot áldássá emeli.
Átélhető valóságként tárja elénk a példát, ahogy az ember képessé lesz az igazságot egyszerűen, belülről vezérlő, természetes vágyaként élni meg.
Előadásunk ennek a lelki élménynek a katarzisát osztja meg nézőivel; úgy, ahogyan csak a színház képes a jelenben, élő igazságként megnyilvánítani az embert; - az ember igazság! Előadásunkat különböző vallási-, nemzeti-, és egyéb közösség- hez kötődő barátunk igényli, s kívánja lelkesen sikerét.... szeretnénk, hogy látva lássanak.
Az Evangélium Színház üzenetében ez az örömhír!

A(z) Evangélium Színház előadása

Bemutató időpontja:

2008. május 2., Evangélium Színház

Stáblista:

Szereplők

Egy ifjú templomos lovag
A jeruzsálemi pátriárka
Egy szerzetes barát
Egy diák

Hozzászólások