Színház

Bolygó király

előadás, 1 felvonás, magyar, 2001.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

A március 15-i nap estéjén a szabaddá lett nép ingyenes ünnepi előadást követel a Nemzeti Színházban. Az igazgatóság, eleget téve az általános kívánságnak, a Bánk bán-t hirdeti meg ingyenes előadásul, parádés szereposztásban.
A II. Endre király szerepét alakító Barthát azonban bokasérülése ágyhoz szegezi. A Pestre tévedt Szuper Károlyt kérik fel, tanulná be a szerepet s lépne este színpadra. Ő rááll. Azonban a közönségnek még a Bánk bán végighallgatásához sincsen türelme: tombolva követeli a Talpra magyar! - t. Egressy Gábor el is szavalja.
Senki sem gondol már a Bánk bán folytatására. A boldogságtól mámoros tömeg lelkes indulókat kíván hallani, a színészek és a közönség további hazafias tüntetésekben keresnek feloldódást.
Csupán Szuper - mivel színpadra nem léphetett - marad keserűn magára Bartha öltözőjében , míg rá nem nyit egy toprongyos ismeretlen, aki homályos okokból az üres épületben bolyong...

Szuper Károly létező, történelmi személy. Színészként és színigazgatóként is nagy érdemeket szerzett a színművészet terén. 1821-ben, Halason született és 1892-ben halt meg. Először 1839-ben lépett színpadra, kisebb-nagyobb városokban szerepelt, mindenütt a közönség elismerése mellett.
Ő volt az, aki Petőfit 1842. november 10-én a székesfehérvári társulatnál felléptette és továbbra is vele maradt, egészen 1843 márciusáig.
Szuper 1856. április 13-án mint vendég fellépett a Nemzeti Színházban. 1881 november havától az Országos Színészegyesület, majd a Nemzeti Színház és az Operaház pénztárosa volt. Színészeti naplóját 1889-ben adták ki.

A(z) Kecskeméti Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Szuper Károly
Radákovich Bódog

Alkotók

Hozzászólások