Színház

Borban él az élet

operett, magyar, 2015.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Közreműködik: Kecskemét City Balett és a zenekar: Látó Richárd, Tóth Jázmin, Kovács Mihály, Kiss Dániel valamint a színház meghívott zenekara.

A hírös város hírös lakója, Mathiász János életművét a világ számos pontján ismerik, a nevével fémjelzett szőlőfajták, borok minden földrészen sikeresek. Kiemelkedő munkásságát sok helyen a magyarsággal azonosítják; a fajták, amelyek nemesítői munkásságának mérföldkövei, a mai napig zömmel fellelhetők a világban, így a világ-tudás részei is egyben.
Igazán kijárt már neki egy olyan műsor, mely méltó emléket állít e kornak és e vidéknek, és nem utolsósorban magának az embernek. A kecskeméti Katona József színház gálaműsorral tiszteleg Mathiász János életműve előtt, hiszen borban él az élet!
A bor pedig nótaszóval az igazi! A gálát olyan bordalok tarkítják, melyeket szintén ismernek a világon mindenhol.


Kecskemét, Katonatelep a múlt század fordulóján. Itt éldegél a világhírű borász és szőlőnemesítő, Mathiász János és családja. A hírnévvel mit sem törődő, visszahúzódó férfi csak a munkájának él. Neki köszönhetően sikerül megálljt parancsolni az országban pusztító filoxéra-járványnak, valamint szőlőfajtáinak köszönhetően helyreállítani a szőlőtermesztést. Főhősünk azonban nemcsak az ország, hanem a család problémáira is igyekszik megoldást találni.
A lánya szerelmes. A vincellérje szintén. Ők szerencsére egymásba, de ez titok. A vendége is szerelmes, az említett lányba - csakhogy az a lány mégsem az a lány. Mert az a másik lány is szerelmes a vendégbe, de ő ugye nem a lánya, hanem a cselédje. Akibe János szomszédja szerelmes, viszonzottan. Vagy mégsem, majd meglátják. Kuszák már a szálak? Mázli, hogy János átlátja, követi és alakítja a történetet, különben minden balul sülne el - úgy, mint a pisztoly a párbajban. De ne szaladjunk ennyire előre.
A kitalált cselekmény valóban létező személyek körül forog. A hírös város hírös lakója, Mathiász János életművét a világ számos pontján ismerik, a nevével fémjelzett szőlőfajták, borok minden földrészen sikeresek. Kiemelkedő munkásságát sok helyen a magyarsággal azonosítják; a fajták, amelyek nemesítői munkásságának mérföldkövei, a mai napig zömmel fellelhetők a világban, így a világ-tudás részei is egyben. Igazán kijárt már neki egy saját történet, hogy méltó emléket állítson e kornak és e vidéknek, és nem utolsósorban magának az embernek.
A bor pedig nótaszóval az igazi! A darabot olyan bordalok tarkítják, melyeket szintén ismernek a világon mindenhol. Felcsendül többek között a Csak egy cseppet ittam..., a Délibábos Hortobágyon..., az Egy kis itóka, ha bennem van..., az Úgy szeretek részeg lenni?, és más ismert operett-sláger társaságában nemzetünk egyik leghíresebb operarészlete, a Bánk bán Bordala is.
A valós személyek sorát felvonultató, századfordulós történet tehát hagyományos köntösbe bújt. Felbukkan benne Mathiászon és családján kívül számos további figura a magyarság történetéből; ugyanakkor a képzelet szülöttei ők is, hiszen az operett mese, az álmok és a szórakoztatás eszköze, és csak "mellékesen" kordokumentum.

A(z) Kecskeméti Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Mathiász János (borász)
Sillay Józsa (Mathiász felesége)
Anna (Mathiász lánya)
Feri (Anna szerelme)
Pál (borász)
Julius (szolgáló)
Béla (műfordító)
Lézengő 1
Lézengő 2

Hozzászólások