Színház

Carmen

színházi közvetítés, 3 felvonás, 240 perc, angol, 2010.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Történik Sevillában és környékén 1820 körül.
Cselekmény:
I. felvonás: A kaszárnya előtt ácsorgó katonáktól Don José után érdeklődik egy kislány, Micaela. Felvonul az új őrcsapat, köztük José, majd a dohánygyári munkásnők is kitódulnak a térre egy pár perces pihenőre. Utolsónak jön Carmen, akit azonnal fiatalemberek gyűrűje vesz körül, de ő csak Don Josét figyeli. Egy rózsát dob feléje, aztán újból beszalad a gyárba. Micaela visszatér, átadja José tizedesnek, amit az édesanyja küldött neki: egy levelet, egy kis pénzt, és egy csókot. Hirtelen a gyárból éles sikoltozás hallatszik. A munkáslányok között veszekedés támadt, és Carmen egy késsel megsebesítette egyik társnőjét. A hadnagy börtönbe viteti a lányt, de a szépségétől elvarázsolt José szökni engedi.
II. felvonás: A kocsmában Escamillót, az ünnepelt torreádort éljenzik. Escamilló udvarolni kezd Carmennek, de a lány elutasítja, Don Josét várja, aki miatta csukatta börtönbe magát, és ma szabadul. Megérkezik José, de felhangzik a takarodó: távoznia kell. Carmen felháborodik, hogy a katonának előbbre való a kötelesség, mint az ő szerelme. José indulna, de Zuniga érkezik, aki szintén Carmen miatt jön. A két férfi kardot ránt. A tisztje ellen támadt tizedesnek nem marad más választása: beáll a csempészek közé.
III. felvonás: Josénak nem való a csempészélet, Carmen pedig legszívesebben megszabadulna már tőle. Escamilló ide is követi a lányt, a két férfi felismeri egymásban a vetélytársat, kést rántanak, de Carmen közbeveti magát, megmenti a torreádor életét. Escamilló távozik, abban a biztos tudatban, hogy Carmen szíve már az övé. Micaela megkeresi Josét, hogy tudassa vele: anyja haldoklik. Az egykori tizedes követi a leányt.
IV. felvonás: Nagy tömeg ünnepli a torreádorokat, elsősorban Escamillót, aki Carmennel jelenik meg. Amikor a tömeg szétoszlik, rongyos férfi áll Carmen útjába: Don José. Előbb könyörög a lánynak, hogy térjen vissza hozzá, majd megfenyegeti, de Carmen hidegen elutasítja. A végsőkig elkeseredett férfi, aki becsületét, emberségét áldozta fel szerelméért, leszúrja a cigánylányt.

"A mű egyike az operairodalom vitathatatlanul legnagyobb alkotásainak, melyet áthat a szexualitás, minden tekintetben. Ettől megrázó az egész" - nyilatkozta a darab Olivier-díjas rendezője, Richard Eyre. A nagysikerű Puccini-opera, A fecske után ismét együtt a híres házaspár: a könnyűvérű Carment a román származású Angela Gheorghiu, a világ egyik legismertebb drámai szopránja, Don Josét férje, Roberto Alagna játssza.

A(z) Uránia Nemzeti Filmszínház előadása

Stáblista:

Hozzászólások