Színház

Cigánytábor az égbe megy

zenés ballada, magyar, 2013.

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Lojko Zobart, a lótolvajt, aki gyerekkorában holdharmatot ivott, védelmezik a hegyek, és elkerüli a puskalövés. De a végzetes szerelmet nem kerülheti el. Ahogy Rada, a boszorkányos szépségű cigánylány sem. Mert a vadlónak acélzablára van szüksége. De nincs az a ló a földön, melyen az ember elmenekülhetne önmaga elől. "Hová megyünk folyton? Se vége, se célja. Még a szerelemre se marad időnk. És közben: olyan szörnyen szeretünk - teljes szívünkből. Az embernél erősebben csak a ló tud szeretni. És mi? Hogyan fizetjük vissza neki ezt a nagy szeretetet? Korbácsoljuk. És ő még erősebben szeret minket. Értitek ezt? Alig hiszem? Mindenben csalódsz. Csak a szabadságban nem. Már sokakkal ez történt. Még Lojko Zobarral is."
A zenés ballada a szabadságról és a minket körülfonó kötelékekről regél. Cigány ballada nem létezhet igazi muzsika nélkül. A Cigánytábor az égbe megy című előadás hangulatának a Söndörgő együttes tagjai adnak különleges ízt: élőben játszanak autentikus cigányzenét a színpadon. A rendező: Szőcs Artur.

A(z) Csiky Gergely Színház előadása

Bemutató időpontja:

2013. február 8., Csiky Gergely Színház

Stáblista:

Szereplők

Lojko Zobar (lótolvaj)
Zobar papa (családfő)
Rada (cigánylány)
Danyilo (Rada apja)
Izergil (cigány öregasszony)
Lala csornája
Szilágyi Antal (hadnagy)
Schwob (segédtiszt)
Juliska (Zobar kedvese)
Bucsa (tolvaj)
Ruzalinda (Zobar testvére)

Alkotók

Hozzászólások

jooasszony 2014 jan. 11. - 23:25:49 Előzmény radnaiam
Igen , ez nekem is feltûnt. Talán azt sem tudja mindenki, hogy az alaptörténet Gorkíj legromantikusabb egyben elsõ írása a Makar Csudra. Ezt vitték filmre annak idején a moszkvai cigány színház mûvészei, melynek még a címét sem változtatták meg. Nekem a 1975 film kifejezetten nem jött be, a cukros sziruppal leöntött kép még mesének is túlzás volt, de a szereplõk nagyon-nagyon jók voltak.
Ma láttam a Nemzetiben a kaposváriak feldolgozását és azt kell mondanom,hogy nem volt rossz. A Söndörgõ élõ muzsikája mindent visz és a táncosok meg a tömegjelenetek nagyon pörgõsek. Dramaturgiailag vannak nagyon eredeti ötletek...de ....ami telitalálat volt a 1975 filmben, a fõhõsök kiválasztása (Zobar + Rada.....) az itt nem nagyon sikerült. Bár bájos és igyekszik a kaposvári Rada, de nem tudja elhitetni, hogy szépsége, vadsága és szabadságszeretetet mindenkit, köztük Zobart is képes megbabonázni.
A második felvonás közepe felé kicsit leül a darab, de ettõl eltekintve pillanatig nem lankad a figyelem, a színes forgatag a színpadon, a táncok és különösen a zene kellemesen fogva tart bennünket majd két és fél órán keresztül. A darab rászolgált a teltházra és a szûnni nem akaró tapsra.
radnaiam 2013 ápr. 21. - 16:14:09
Döbbenetes, hogy semmilyen módon nincs feltüntetve SENKI az 1976-os, azonos címû orosz film alkotói,írói közül a szerzõk között, vagy valahol, legalább lábjegyzetben! ezt hogy gondolják azok, akik szerzõként, vagy elõadó intézményként képviseltetik magukat a stáblistán?