Színház

Csíksomlyói Magyar Passió

előadás, magyar, 2011.

Értékelés:

1 szavazatból
Szerinted?

Katona Imre különleges szertartásjátékában Krisztus passiója össznépi rituálé, amelyben egy színházi közösség kínokkal teli, ám felemelő alkotómunkájának részeként születik újjá a passió. Az előadás így Jézus szenvedésének, halálának és feltámadásának történetén túl az európai színház újjászületésének ősi misztériumába is beavat bennünket. A népes társulat zenekarral kiegészülve megrázó színházi élményt kínál Szarka Gyula (Ghymes együttes) zenéjével, Demcsák Ottó Harangozó-díjas balettművész koreográfiájával.

A(z) Evangélium Színház előadása

Bemutató időpontja:

2011. augusztus 10., Evangélium Színház

Stáblista:

Szereplők

Poncius Pilátus (Ádám)
András (Gábriel)
Durumo (Farizeus, Hadnagy)
Plútó (Farizeus, Százados)
Éva (Házasságtörő asszony)

Hozzászólások

10/10
Johann 2012 ápr. 07. - 18:26:11 10/10
Minden elismerésem az alkotóké! Még tavaly láttam ezt a szép passiójátékot az Újpest Színházban, de a mai napig tisztán emlékszem, milyen felemelõ élmény volt. Örülök, hogy idén elvitték Szentendrére is (a Száguldó Orfeumnak köszönhetõen). Komolyan fontolgattam, hogy újra megnézem - és átélem - ezt a kivételes misztériumjátékot, de mivel kicsit késõn kapcsoltam, erre végül semmi esélyem se maradt: az összes jegy hetekkel korábban elfogyott, mi több, végül (már napokkal az elõadás elõtt) az összes pótszék is! Hosszabb ideje járok már Szentendrére a Száguldó Orfeum elõadásaira, de ilyenre egyáltalán nem emlékszem. Ez - a darab sikerén kívül - az idõzítést is dicséri: a Csíksomlyói magyar passió valóban nagyböjtben, húsvét elõtt a legaktuálisabb. De az év bármely szakában felemelõ élményt jelent. (Egyébként külön figyelmes gesztus volt, hogy bár általában szombat esténként szoktak lenni az elõadásaik, ezt most pénteki napra tették - amikor a katolikus hívek sok helyen egyébként is keresztutat járnak.)

Köszönet az alkotóknak, az Evangélium Színház és a Forrás Színház színészeinek és mindazoknak, akik támogatták e produkció létrejöttét!