Színház

Danton halála

dráma, 2 felvonás, magyar, 2013.

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Büchner 1835 január-februárjában írja a drámát. Alig öt hét alatt be is fejezi. Jó oka van a sietségre. Felforgató tevékenysége miatt nyomoz utána a rendőrség. Küszöbön áll letartóztatása. Az utca két végén egy-egy rendőr posztol reggeltől estig. Büchner közben anatómia vizsgára készül. Egyetemi jegyzetei alól húzza elő lopva a Danton kéziratát. Mire a dráma megjelenik, szerzője Franciaországba emigrál.

A francia forradalomról szóló színmű terve alighanem régóta foglalkoztatta Büchnert. Nemcsak az 1830-as évek elejének franciaországi eseményei tették aktuálissá a témát. Büchner konspiratív tevékenysége és annak tanulságai belülről is sürgették a szembenézést a nagy "Miértekkel". Mi végre zajlik a Történelem? Mire valók az elvek? Mi lappang az emberi természetben? Mi köze ehhez Istennek?

Büchner komplex alakokat teremt, jól megkonstruált ellenlábasokat, a forradalmi eszmék palettájának jó néhány árnyalatát felvonultatja. Ugyanakkor a történelem a nagy emberek gladiátorharcának tűnik. A tömeg a háttérben szekundál a demagógoknak. Sokszor szinte dokumentarista hűséggel ad vissza egy-egy politikai beszédet. A köztársasági Róma retorikája egyszer fegyverként, máskor önparódiaként hangzik a francia forradalmárok szájából. Közemberi ágálás, koncepciósper kovácsolás váltogatja egymást. Betétdalok lobbannak. Otrombaság, törékenység, frivolkodás, fájdalom süt belőlük. A dráma ősbemutatója 1902-ben volt, Berlinben.

Híres előadásnak számít Max Reinhardt 1916-os rendezése. Magyarországon először 1928-ban a Magyar Színház mutatta be. A darabot a bemutató után betiltották, és csak húzásokkal engedélyezték a további előadásokat.

Kosztolányi Dezső az 1928-as bemutató céljaira fordította le a Danton halálát. A Vígszínház új bemutatójához új fordítást készíttetett.

A(z) Vígszínház előadása

Bemutató időpontja:

2013. október 25., Vígszínház

Stáblista:

Hozzászólások

szonya1 2015 ápr. 12. - 15:43:17
Való igaz, jobban kellene ügyelni arra, hogy mások is kapjanak jelentõs szerepeket. A Vígszínházban régi hagyomány hogy van néhány kegyelt helyzetû színész, a többiek meg csak a szerencséjükben bízhatnak, hogy nekik is csurran-cseppen valami, vagy továbbállnak.
szonya1 2015 ápr. 02. - 16:17:14 Előzmény Edmond Dantes
Óvatosságom oka, hogy történetesen errõl az elõadásról lemaradtam, mire meg tudtam volna nézni, levették. Illetve, ha tudom, hogy ilyen hamar leveszik, jobban igyekeztem volna megnézni. Viszont azok az ismerõseim, akik látták, egyaránt dicsérték. De azért néhány elõadásban mégis csak láthattam Stohlt, ezért mondhatom, a színészi kvalitásai kiemelkedõek. Az meg, hogy milyen ember a magánéletben, nem érdekel, nem akarok összebútorozni vele.
10/10
Edmond Dantes 2015 márc. 24. - 11:03:27 10/10 Előzmény szonya1
Udvarias vagy elõtted szólóval. Ez egy nagy produkció, 4-ben már írtam itt, ám valóban nehéz falat. Nem tömegcikk: az h az ezerfõs Vígben jelentõs szériával ki lehetett hozni, jórészt a volt-Nemzetis csapat, AR+színészei és "rajongóik" érdeme. Jellemzõ, hogy az 1-2 fõs itteni "ellentábor" a DARABOT (is) szidja = "Hogyne...zseniális darab...hahhahahahahahah...", írja vki a világirodalom egyik remekérõl..."persze" azért szidja, mert Alföldi rendezte. Azaz aki Alföldit utálja, annak tessék szíves Büchnert is utálni...ha már felfogni nem képes(ek) Büchner zsenialitását...nem könnyû, szentigaz.
szonya1 2015 márc. 22. - 09:16:44
Kicsit vitatkoznék veled, szerintem Stohl játékával semmi gond nincs, a legkevésbé rajta múlik az elõadások sikere.
deddie70 2015 márc. 22. - 04:07:40
Hogyne...zseniális darab...hahhahahahahahah...1 év után levéve a repertoárról..Mellélõttünk Kedves Enikõ. Most már csak az a kérdés, hogy hány Alföldi-Stohl daradot kell dobni néhány félév után??? Cserébe kidobni az ablakon olyan sikereket, mint a Rómeó és Júlia vagy a Lenni vagy nem lenni?
Szerelmem a Vig...hetente ott vagyok...szóval...ez a páros nem jött be...lássuk be...
10/10
savernake 2014 márc. 17. - 09:58:05 10/10
Nekem katartikus élmény volt ez az elõadás! A darab aktuálpolitikai kérdéseket vet fel, a színészi alakítások nagyon emlékezetesek - nemcsak a fõszereplõk (Stohl, László Zsolt) zseniálisak, a mellékszerepekben is elképesztõen erõs alakításokat láthatunk (Hegyi Barbara, Rajhona-Dengyel Iván, Hevér Gábor, Mészáros Máté, Bata Éva). A jelmezek...a díszlet, le a kalappal!! Alföldi rendezése "kitolja" a nézõtérbe a színpadot, vagy bevonja a nézõteret a színpadba, a karzatról, a páholyokból, a folyosón is játszanak a színészek, tíz centi távolságból, égõ nézõtéri fényeknél üvöltenek bele az arcunkba...mintha nem a Vígszínházban lennénk, hanem egy alternatív színházban. Megértem, ha valakinek ez már sok, mert szórakozni és nem gondolkodni szeretett volna vasárnap este, de mindenképpen megéri megnézni. Kihagyhatatlan!!!!!
10/10
Edmond Dantes 2014 márc. 07. - 10:05:13 10/10
Tökmindegy. Az ízlésterrorista liberálisokra 7 szûk esztendõ vár. Forrás: K.Imre, a (szocialista) hazafiság, mûvészi-emberi-erkölcsi szilárdság és kreativitás ifjú, sugallatos apostola. Tulképpen gáláns mértéktartás. És ha 2x7-et mond? Vagy 20-at? Csak így bibliaibb. Szóval nagyon ütõs érv volt a hozzászóló kartársnõ részérõl, h méééég a liberális barátai is elmentek a szünetben, p e d i g õõõk aztán színházértenek. Vajon Õ látta? Vagy õ már a bejáratnál visszafordult? Barátai tán csak a csúnya kiabálós jeleneteknél riadtak fel...v szünetben arra h végre kigyulladtak a fények. Hibás: 1) Büchner (nehéz darab, nem vitás) 2) liberálisok 3) 4) 5) stb: Alföldi. Érdeklõdve várom kedvenc portálja (Talita) kritikáját.
hektor16 2014 márc. 07. - 07:12:36 Előzmény Edmond Dantes
Jobbliberális vagy balliberális? Vagy -vagy?
8/10
elszabó 2014 márc. 07. - 00:59:29 8/10
A forradalmi lelkû Büchner darabja a forradalmat diktatúrává változtató hatalomról és a nép nevében épp a demokráciát porig romboló egykori forradalmi vezérekrõl sajnos igen aktuális. Még ha néha kissé szájbarágósan is, és aligha csak az új fordítás miatt. A módszereket könnyû felismerni, de nemcsak ettõl jó a darab. Alföldi az egész színházteret fel/kihasználó nagyszerû rendezése többször is katartikus csúcsra fut. Hátborzongató az is, ahogy Danton sorsában a hidegen számító vezérekkel egyet nem értõk sorsát jövendöli. Nem merik megtenni? De meg merik, és nem fog kifordulni a világ. "Hóhér! Mutasd meg fejemet a népnek - megérdemlik!"- szól Danton hozzánk a választások elõtt. A darab annak ellenére nagyszerû, hogy a címszerepet Stohl Buci játssza, aki leginkább Johnny Weissmülleri jelenség és valószínûleg jobban passzolna hozzá Tarzan szerepe. Szerintem nagyon kilóg a sorból, fõleg László Zsolt kiváló Robespierre-je mellett.
10/10
Edmond Dantes 2014 febr. 28. - 13:57:07 10/10
Liberális ÉS színházértõ? Aaaaz lehetetlen. Vagy-vagy.
florakovacs 2014 febr. 28. - 13:42:15
Liberális, színházértõ ismerõseim kijöttek a szünetben...
10/10
Edmond Dantes 2014 febr. 18. - 10:17:04 10/10
Egyetértünk: valóban nem ide tartozik! Stohl, mint már másutt is leírtam, a magyar színpad megkerülhetetlen személyiségévé nõtte ki/fel magát, jelentõs mértékben az Alföldi-éra/aura alatt/annak köszönhetõen: Mephisto, Danton, István, Vadászjelenetek, A park, Angyalok Amerikában, Hazafit nekünk...csak pár példa találomra. Színpadon/szinházon kívüli ügy/ek a színházon kívülre való/k. Abból él a bulvársajtó...vagy az igazságszolgáltatás...vagy bármi más.
offtopic
hektor16 2014 febr. 18. - 00:00:04
Ja bocs , ez nem ide tartozik!
offtopic
hektor16 2014 febr. 17. - 23:56:17 Előzmény Timberio
Biztonsági õrök dobták ki péntek hajnalban a Liget-Clubban pénz nélkül bulizó Stohl Andrást, miután a szórakozóhely lezárt VIP-részlegében önkényesen kibontott egy üveg whiskyt és pár doboz energiaitalt. A börtönviselt színészt állítólag a biztonsági kamerák buktatták le, a bulvárlapnak nyilatkozó szemtanúk szerint pedig már eleve ittasan ment érkezett meg a klubba:
10/10
Edmond Dantes 2014 jan. 23. - 15:58:25 10/10 Előzmény Timberio
Kiegészítve jan.5-ei hozzászólásaimat: abano23 nem itt, hanem a Mephisto topikban "dörrent". Errõl=Dantonról és a Mephistóról is változatlan (elismerõ) a véleményem ld. itt és ott.
10/10
Edmond Dantes 2014 jan. 14. - 11:05:18 10/10
Éppen online vagyok: üdv. a port fórumban! Mint látom, most regisztráltál és ez az elsõ hozzászólásod. Nekem ez azt üzeni: megérintett a darab és az elõadás IS, ha egyszer regisztráltál-írtál. Na ugye. Már megérte megcsinálni a produkciót, neked pedig megnézni. Sok további kommentet kívánok!
1/10
iustitia6605 2014 jan. 14. - 10:57:45 1/10 Előzmény Edmond Dantes
Szerintem atlagon aluli szinvonalu, unalmas eloadas, arrogansan oncelu rendezes, pedig a darab maga nagyon jo, tele erdekes filozofiai temakkal es konfliktusokkal. De mint szinhaz, ebben a verzioban, csapnivalo... a szineszek tobbnyire a szinpad elejen, a nezokhoz fordulva monologizalnak mint ez Alfoldinel szokasos, a tartalmat hangsulyozando rendezoi otletek nagy resze kinosan atlatszo, eroltetett es didaktikus. A szineszek mikrofonba beszelnek, es a darab dinamikajabol eredo dramai feszultseg helyett egyszeruen a hangero valtozik - olcso es hatastalan trukk! Tobb irritaloan sikertelen probalkozas is van a nezok bevonasara, a szineszek a nezokhoz beszelnek, a nezoteri vilagitast allandoan le- es felkapcsolgatjak, szineszek rendszeresen a nezoterrol vagy a folyosorol tunnek fel, de ettol meg senki sem erzi magat inkabb erintettnek. Ami a darab mai politikai relevanciajat illeti, a mostani magyar diktatorikus valosagra valo utalasok nagyon halvanyak es gyengek - sokkal tobbet is ki lehetett volna hozni ebbol a dramabol. Sajnos a csaszar uj ruhaja elegge atlatszo...
10/10
Edmond Dantes 2014 jan. 05. - 11:36:18 10/10
Úgy látom, csekély számú hozzászólásainak mintegy 25%-ával a Víget/Eszenyit tiszteli meg. Ha annnnyira szörnyû produkciók, akkor minek tudható be ez a kitüntetõ figyelem? További legjobbakat kívánok önnek és további jó Eszenyi és Alföldi (és egyéb) produkciókat kívánok magamnak,sokunknak!
10/10
Edmond Dantes 2014 jan. 05. - 11:32:34 10/10 Előzmény Timberio
Abano 23 mai dörgedelme elé-mögé:
Nov.18-án már hozzászóltam, most még egyszer egyetértek.
10/10
denilson 2013 nov. 20. - 01:14:49 10/10
Nagyon tetszett az elõadás, mégsem érzem, hogy csillagos ötös, inkább csak erõs ötös. Igaz, hatalmas elvárásokkal ültem be rá.

Alföldi rendezéseinek az egyik legnagyobb erényének azt tartom, ahogy meghúzatja a nagy klasszikusokat: Hamlet, Az ember tragédiája, Bánk bán. Bár ez nyilván leginkább dramaturg dicsérete. Mindig úgy éreztem, mintha lefordítaná nekem ezeket a nehéz szövegeket és ami marad a monológokból, az a szöveg színtiszta mondanivalója és értelme.

A Danton halálánál úgy éreztem, sok helyen ráfért volna a húzás, fõleg az elsõ felvonásban.

Ezen kívül azt hiszem, ha ezt az elõadást a Nemzetiben rendezte volna meg Alföldi, akkor lenne igazán fantasztikus: Szatory Dáviddal, Tenki Rékával, Bánfalvi Eszterrel, Gáspár Sándorral és Znamenák Istvánnal, a három ex-nemzetis most is játszó színész mellett. Gyakran éreztem, hogy Hevér Gábor, Stohl András és László Zsolt természetesebben, értõbben és közvetlenebb stílusban játszik és mondja a szöveget. Nekem: 10/9
Összes hozzászólás