Színház

Dorottya

előadás, 2023.

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

Vígeposz remix Verebes Ernő átiratában.

Bár Csokonai Dorottyájának eredeti helyszíne Somogy, a rendező, Szabó K. István Hajdú-Biharba, egyenesen Debrecenbe ülteti át a mű kultikussá vált „fársángi bálját”. „Debrecenyiesíti” azt a barokkos túlzásoktól sem mentes estét, amikor egy ünnep még felszabadító erővel bírt, és ennek hatására a tudatalattiból előtörhettek olyan vágyak és szenvedélyek, amelyek a hétköznapokon nem. A tabuk időleges megszűnése, a tiltások feloldása kellett Dorottyának is — aki eddig még nem kelt el —, hogy végre fellázadjon, és szövetségeseivel együtt bosszút forraljon a férfiak ellen.

Az ebből fakadó tragikomikus események láttatásához ebben az adaptációban nemcsak a helyszínen, hanem a nyelvezeten is változtattak az alkotók. Az eredeti mű pajzán humorát és rokokós szófordulatait tiszteletben tartva friss, mai nyelvre „lefordítva” szól hozzánk ebben a darabban Csokonai, aki 2023 novemberében mintegy vissza is költözik az ő nevével fémjelzett debreceni színházba.

FELVÉTELRŐL KÖZREMŰKÖDIK: Prieger Zsolt és zenekara

HEGEDŰ: Bogáti Bokor Orsolya

A farsang népe, Táncolók, Éneklők, Szapora ivók

TÁNCKAR: PR-Evolution Junior Debrecen

ÉNEKKAR: A Csokonai Színház Énekkara

A(z) Csokonai Színház előadása

Bemutató időpontja:

2023. november 17., Csokonai Színház

Stáblista:

Szereplők

NARRÁTOR / CSOKONAI
DOROTTYA, HARCOS VÉNKISASSZONY
A FIATAL DOROTTYA
OPOR, A GAVALLÉROK FŐVEZÉRE
CARNEVÁL
HYMEN, KELLEMES TERMETŰ FIATALEMBER / TÁNCMESTER
CSERHÁZYNÉ
BELINDA
BORDÁCS URAM
SZÉP SZEMŰ CHLÓRIS
DELI VINCE
ÉRIS ISTENNŐ
VÉNUSZ ISTENNŐ

Hozzászólások

3/10
soulfly 2023 nov. 29. - 08:57:07 3/10
Rendszeresen járunk a Csokonaiba, a színészeinket is nagyon kedvelem, de erről a darabról valahogyan az első szó, ami eszembe jutott, az "entrópia" volt. S fura, hogy pl. a Füre Elise-t még mindig a Latinovitsban játsszák; ha valami, az a darab megérdemelné a nagyszínpadot. Nem a színészeken múlott. 3/10.