Színház

Echolália> Live

performance, 2017.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Az Echolália egy 2017-ben megjelent vizuálisköltészeti művészkönyvből és egy verses, elektronikus-
hanglemezből álló multimédia-mű, melynek ötletgazdája és vezető szerzője Kele Fodor Ákos szépíró; az album zenei társszerzője pedig a sokoldalú sound designer és elektronikus-zenei producer Modeo.

Az installáció
A 12 tipografikát tartalmazó poszterkiállítás a könyv kinagyított részleteiből épül fel. Kele Fodor Ákos tárlatvezetésében megmutatja, hogy a kortárs designnal készült tipografikák milyen kapcsolatban állnak a vizuális költészet legrégebbi – több ezer éves – történetével.
"Betűm, mint lélek, bennem hangzol test szerint."

A performansz
Az Echolália-performansz az Echolália-album továbbgondolt, kiterjesztett csápja: a versek hosszabb változatban és a könyvben velük szoros kapcsolatban álló versek társaságában elevenednek meg. Az Echolália-könyv egyik központi gondolata, hogy szavainkat mára már halott emberektől örököltük, tehát a beszédünk révén a halottak visszhangjai vagyunk – egészen az állatok hangjaiig visszamenőleg – anélkül, hogy ezt észrevennénk. A költemények azt vizsgálják, hogy miként születik értelmes nyelvi jelentés a nyelvi értelem nélküli hangsorokból (a halottak visszhangjából), az állati hangokból vagy épp pszeudo-nyelvek (idioglosszia, glosszolália) hangzóanyagából.
Kele Fodor Ákos és Modeo performanszáben szereplő versek tragikus családtörténeteket idéznek meg, melyekben a gyermeki beszélő magát és a család többi tagját egzotikus állatokként látja. Az előadás hangzásvilága egy lakatlan terület: technorganikus zene, mely sem a tisztán mesterséges hatást, sem a természetes hangzást nem részesíti előnyben.
A költeményekhez Modeo saját gyűjtésű hangokból és elektroakusztikus eszközeivel zenét és videoművészeti anyagot alkot, melyet Kele Fodor Ákos szavalata egészít ki az élő show alatt, méghozzá olyan módon, hogy mind a költő, mint a producer valós időben gépileg modulálják a beszédhangot. Az Echolália kompozícióban az emberi hangot bontják elemeire elektronikus úton, miközben kölcsönösen rezolnálnak egymás jeleire és azok variánsaira.
„Létezik egy nyelv előtti visszhangnem.”

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások