Színház

Egy hónap falun

színmű, 2022.

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

„Nem mindegy, hogy kinek mit mesél az ember!”

A főként prózai szerzőként számon tartott Turgenyev legjelentősebb és legtöbbet játszott színpadi műve Csehovot előlegezi. A cenzúra sokáig tiltotta kiadását, évekkel később is csak megcsonkítva jelenhetett meg. A lélektanilag következetesen végigvitt, a szerelem felforgató, az embereket önmagukból kivetkőztető voltáért a szerzőt erkölcstelenséggel és a nemességgel szembeni becsületsértéssel vádolták.
Iszlajev és családja a nyarat vidéki birtokán tölti. Velük van barátjuk, Rakityin is, akit különös, plátói szerelem fűz a birtokos feleségéhez, Natalja Petrovnához. A házhoz szégyellős tanító érkezik, akire felfigyel a ház asszonya, Beljajev azonban Natalja Petrovna nevelt lányával, Verával találja meg a közös hangot. Vera kezére más kérő is akad, ami jó okot adhat arra, hogy a tanítótól elválaszthassák, s mások érdekei érvényesüljenek.

„Sohasem állhatunk jót magunkért, és egyáltalán – semmiért. Gyakran még a múltat sem értjük... hogyan felelhetnénk a jövőnkért! A holnapra nem lehet béklyót rakni.”

A(z) Kecskeméti Katona József Színház előadása

Bemutató időpontja:

Stáblista:

Szereplők

Golubov, földesúr
Natalja Petrovna, Golubov felesége
Anna Szemjonovna, Golubov anyja
Verocska, Golubovék nevelt lánya
Rakityin, barát
Beljajev, Kolja tanítója
Lizaveta Bogdanova, társalkodónő
Schaaf, házitanító
Kátya, szobalány
Bolsincov, szomszéd
Matvej, inas
Kolja, Golubovék fia

Hozzászólások